Nišlija vicešampion Evrope u PES-u (VIDEO)

Ljubitelji sporta, a među njima naravno i obožavaoci fudbala spadaju u najugroženiju grupu pogođenu pandemijom koronavirusa. U proteklom periodu sportskog sadržaja gotovo da nije bilo, a prošlog vikenda je pravo niotkuda odjeknula bomba da je fudbalska reprezentacija Srbije u finalu Evropskog prvenstva.

Naime, 23. i 24. maja održan je prvi eEuro, oficijelno prvenstvo Evrope u fudbalskoj simulaciji Pro Evolution Soccer (PES) pod okriljem UEFA, a reprezentacija Srbije okitila se srebrnom medaljom, budući da je u borbi za evropski tron poražena od Italije sa 3:1 u pobedama.

Dres sa reprezentativnim grbom nosila su četvorica igrača, a jedan od njih bio je 32-godišnji Nišlija Ranđel Mikić, u PES zajednici poznatiji kao Raka. On za portal Sport juga, sedam dana kasnije, prenosi impresije sa prvog šampionata starog kontinenta.

– Utisci su se slegli. Postali smo svesni težine uspeha i budući da je ovo prvo takmičenje ikada u takvom formatu ponosni smo na rezultat koji smo ostvarili.

“Orlovi” su na premijernom takmičenju ovog tipa došli do same završnice, a iako je srebro ogroman uspeh, Mikić otkriva da su apetiti reprezentativaca bili veliki i pre samog turnira.

– S obzirom da Srbija ima dobre igrače, koji su poznati u regionu, imali smo želju za velikim uspehom. Naš cilj od samog starta je bilo polufinale, ali koncentracijom i timskim radom uspeli smo da lestvicu podignemo za stepenik više i dođemo do borbe za zlato.

Do predstavnika Srbije na prvenstvu Evrope došlo se pažljivom selekcijom. Organizovane su nacionalne kvalifikacije, a naša zemlja je slala 4 igrača na EURO. Šesnaest najboljih igrali su završni turnir, a polufinalisti su automatski postali i predstavnici Srbije na Evropskom prvenstvu.

– Ja sam mesto na završnom turniru obezbedio tako što sam osvojio poslednji od četiri kvalifikaciona, a finalni nije krenuo baš kako treba, jer sam izgubio prvi dvomeč i našao se u “luzer breketu”, tzv. drugoj šansi. Zahvaljujući dobroj koncentraciji i uz malo sreće došao sam do polufinala, nakon toga nije bilo potrebe da se igra, pa smo Kepa, Roksa, Baškovac i ja postali reprezentativci.

Iako su sve mečeve na eEuru odigrali Stefan Slavković (Kepa) i Marko Roksić (Roksa), oni su zapravo bili “prvi među jednakima”.

– U kvalifikacijama smo igrali sva četvorica, ali je zajednički dogovor bio da oni kao naši najbolji i najiskusniji igrači igraju mečeve na prvenstvu. Ali, čitave pripreme za prvenstvo, taktički deo i jačanje timskog duha smo odradili zajedno i izneli to najbolji mogući način.

Video igrice su poslednjih godina u velikoj ekspanziji, slična je situacija i sa PES-om, a sve veći broj igrača može da se pohvali kako zarađuje i živi od ove fudbalske simulacije. Prema Ranđelovim rečima, u Srbiji sa finansijskog aspekta još uvek nije tako, ali sve veći broj domaćih klubova formira svoje PES timove.

– Od ove sezone postoji eFootball, timovi poput Mančester Junajteda, Juventusa, Arsenala imaju profesionalne igrače, a naši reprezentativci Kepa i Roksa igraju za francuski Nant. Što se srpskih timova tiče, postoje Crvena zvezda, Vojvodina, Voždovac, Borac iz Čačka, kao i OFK Beograd (za koji ja nastupam) i uz nekoliko bosanskih klubova nastupamo u RES PES ligi, u organizaciji Relog Media.

U prvoj sezoni ovog takmičenja nema niških i timova sa juga Srbije, ali Raka naglašava da u Nišu postoji baza veoma dobrih igrača i nada se da će se niški Radnički zainteresovati i podržati ovu priču.

– U Nišu postoje igrači koji mogu da pariraju igračima iz Beograda, Novog Sada i ostalih gradova. Nadam se da će Radnički Niš prepoznati priču, napraviti selekciju, formirati tim i postati deo lige, a uveren sam da bismo predstavljali grad na najbolji mogući način.

Mikić ističe da je iz godine u godinu sve veći broj mladih kvalitetnih igrača, a popularni Raka ima savet za sve PES početnike, koji žele da se jednog dana nadmeću sa najboljim srpskim i evropskim “pesovcima”.

– Treba biti istrajan, vežbati svakodnevno, ali ne ostavljati ostale obaveze po strani. Mi nešto stariji i iskusniji smo tu, ako zatreba, da usmerimo igrače i posavetujemo ih. Vežba je svakako na prvom mestu.

Pred Mikićem i reprezentacijom Srbije su naredni izazovi, a “orlovi” trenutno nastupaju u “10 na 10” Ligi Nacija, gde svako kontroliše po jednog igrača na terenu, što je najbliže realnom fudbalu. U ovom takmičenju učestvuje 16 evropskih selekcija, a srpska reprezentacija je trenutno na 6. mestu ligaške tabele sa 26 bodova.

foto: FSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.