„Majski turnir“ pokazao da Niš ima budućnost u malom fudbalu (VIDEO)

Iako je čitav mesec protekao u znaku  školsko – rekreativnih manifestacija i takmičenja, tradicionalni „Majski turnir“ u malom fudbalu, koji je upravo završen, za Nišlije ima poseban emotivni značaj. Ovaj sportski brend grada, koji je pre nekoliko godina uspeo da se oporavi i ponovo zaživi, još jednom je okupiio veliki broj učesnika i uspešno promovisao fizičku kulturu, zdrav život i fer plej.

U skladu sa tim osnovnim načelima sporta, nastupili su svi učesnici, koji su, iako im pobeda na ovom prestižnom takmičenju jeste bila važna, pre svega poštovali protivnike i jedni drugima čestitali na dobroj igri.

Pobednik Majskog turnira u konkurenciji srednjoškolaca je Elektro-tehnička škola „Nikola Tesla“ koja je u finalnom meču savladala Ugostiteljsko-turističku školu, rezultatom 4:3. Iako su futsaleri Tesle, kao prošlogodišnji pobednici, slovili za favorite, nije im bilo lako da, u odlučujućoj utakmici, nadigraju drugog finalistu.

Treće mesto osvojila je Medicinska škola, dok se Mašinska našla na četvrtoj poziciji.

U kategoriji sedmih i osmih razreda osnovnih škola zlatni pehar podigli su takmičari Osnovne škole „Branko Miljković“ koji su do pobede došli rezultatom 0:2 nad vršnjacima iz škole „Ivan Goran Kovačić“

„Kralj Petar I“ je na trećem, a „Ratko Vukićević na četvrtom mestu.

Najbolji u konkurenciji petih i šestih razreda bili su takmičari Osnovne škole „Ratko Vukićević“ koji su, u uzbudljivoj završnici savladali jakog protivnika iz škole „Dušan Radović“. Utakmica je završena nerešenim rezultatom 1:1, ali je „Ratko Vukićević“ bio za nijansu ležerniji pri izvođenju penala i izborio zlato sa 3 prema 2.

Treći u konkurenciji petaka i šestaka su predstavnici škole „Miroslav Antić“, dok je „Kralj Petar I“ završio na četvrtom mestu

U finalu koje su odigrali četvrtaci, pobednik je Osnovna škola „Dušan Radović“ koja je sa rezultatom 0:1 nadigrala „Svetog Savu“.

„Ivan Goran Kovačić“ je izborio treće, a „Ćele kula“ četvrto mesto.

Najbolji igrač turnira je Ognjen Ristić iz Osnovne škole „Dušan Radović“.

Majski turnir, na koji je Niš svojevremeno bio ponosan, nakon privremene krize ponovo se vraća putevima stare slave. Oživljen je 2015. na inicijativu „Mladih ambasadora“ i iz godine u godinu postaje sve jači, masovniji i bolje organizovan.

Važni suorganizatori manifestacije su i Učiteljsko društvo, kao i Udruženje pedagoga fizičke kulture.

Turnir je, podsetimo, startovao 11. maja, revijalnom utakmicom između mlađih kategorija i ženske ekipe Fudbalskog kluba „Radnički“. Odazvali su se timovi gotovo svih niških osnovnih i srednjih škola koji su, uprkos školskim obavezama, bili redovni na terenima Dušan Radović i Sveti Sava. Glavni realizator projekta, Sportski savez Niša, nastoji da ovu manifestaciju učini što masovnijom.

Grad koji je, preko Sekretarijata za omladinu i sport, glavni pokrovitelj manifestacije, ima velike planove za unaređenje školskog sporta. Osim pokretanja novih sportskih događaja koji bi mobilisali što veći broj đaka, planirano je i sređivanje školskih terena.

Finalni spektakl u hali Čair završen je pokaznim treningom  reprezentacije Regiona istočne Srbije, kojim je rokovodio pomoćni trener Futsal reprezentacije Srbije Vojkan Vukmirović. Prema njegovim rečima, Niš je pun talenata i to, kako kaže, treba iskoristiti. Zato Vukmirović, koji je upravo započeo novu karijeru kao pomoćni trener reprezentacije i novi trener „Kalče“, ima velike planove za mlade niške futsalere.

Kao zanimljive prateće manifestacije programa održane su Tribina i izložba na temu razvoja malog fudbala u Nišu, koje je realizovao Klub malog fudbala Ekonomist kao organizator Lige veterana.

Opširnije u prilogu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.