Košarka u kolicima dopada se klincima Kamenice (VIDEO)

Uroš Peralović je potpuno zdrav i fizički snažan petnaestogodišnjak koji se, kao većina njegovih vršnjaka, aktivno bavi sportom. To ne bi bilo čudno da on, pored džudoa u kom je 2019. godine poneo titulu državnog prvaka, nije aktivan i na treninzima Kluba košarke u kolicima “Nais” iz Niša koji je oformljen prevenstveno zbog sportista sa invaliditetom. A sve je počelo slučajno, nakon jednog promotivnig treninga paraolimpizma, organizovanog pre dve godine u Uroševoj školi.

 

Uroš završava osmi razred u OŠ “Desanka Maksimović” i ponosni je kandidat za titulu đaka generacije. Namerava da bude student DIF-a i da kasnije, kao trener, nastavi da se bavi košarkom u kolicima.

 

Urošev primer mogao bi da inspiriše i vršnjake iz Osnovne škole “Stevan Sinđelić” iz Kamenice, koji su kroz interaktivnu radionicu “Košarka u kolicima dopada se klincima” imali prilike da se upoznaju sa ovim sportom i njegovim glavnim protagonistima – košarkašima koji uprkos svom invaliditetu vode zdrav život i nižu sportske pobede.

 

Stručnjaci za rad sa osobama sa invaliditetom u sferi sporta, mahom treneri i profesori sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, kažu da im je glavni motiv da deca školskog uzrasta budu upoznata sa raznovrsnom sportskom ponudom, da im se približi jedna posebna sfera sporta i života, ali i da se razbiju predrasude o invaliditetu i otklone barijere. Takođe je cilj da se se što više osoba sa invaliditetom uključi u sporske aktivnosti.

 

Druženju kameničkih đaka i košarkaša u kolicima prisustvovali su i predstavnici Gradske opštine Pantelej kojima je razvoj sporta i edukacija mladih jedan od osnovnih prioriteta.

Košarkaši “Naisa” poklonili su osnovcima “Sinđelića” nekoliko košarkaških lopti i obećali im, pri lepšrm vremenu, novo druženje, i priliku da sami isprobaju i osete – sve čari košarke u kolicima.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.