Spektakl košarke u kolicima u Beloj Palanci (VIDEO)

Kada se pre tri meseca rodila ideja o odigravanju prijateljske utakmice košarkaša u kolicima Bugarske i Srbije, nikome nije bilo na pameti da će ona biti istorijska u svakom pogledu. Prva istorijski bitna činjenica je da je ovo prva utakmica srpske reprezentacije odigrana na tlu Srbije!!! To je podatak koji je u statru zbunio i same čelnike Saveza košarkaša u kolicima.

Kada je domaćinstvo ovog susreta povereno Opštini Bela Palanka, znalo se da će uslovi za odigravanje biti dobri i da će sve proteću u najboljem redu, ali niko nije očekivao ovakav spektakl. U prepunoj hali Sportskog centra Banjica pred rekordnim brojem gledalaca reprezentativci dve zemlje su odigrali meč u pravom sportskom abijentu na kome bi im pozavideli i profesionalni sportisti.

Na tribinama pored mnogobrojnih Belopalančana željnih ovakvih događaja, našao se i veliki broj bugarskih navijača. Osim predstavnika grada domaćina, utakmici su prisustvovali i predstavnici košarkaških saveza obeju zemalja, predstavnici saveza paraplegičara kao i Ministarstva omladine i sporta, ali i vrlo brojna delegacija Ambasade Bugarske na čelu sa ambasadorom Radkom Vlajkovim.

Inicijator ovog susret, predsednik Kluba košarkaša u kolicima Nais, Prof. dr Marko Aleksandrović posebno je bio zadovoljan jer se u dresu srpske reprezentacije našlo čak pet članova ovog niškog kluba, koji je sa treninzima počeo tek pre nekih desetak meseci.

Za debitante iz Niša igranje u dresu sa najdražim grbom u ovakovoj atmosferi bilo je ostvarenje sna.

Prve poene u reprezentativnom dresu zabeležio je Nišlija Aleksandar Dinić, koji je ovaj meč odigrao u novim sportskim kolicima koja su mu uručena neposredno pred početak utakmice.

Kada kažemo da je Niš dao tri reprezentativca ovoj selekciji, ustvari mislimo na Gradsku opštinu Pantelej. Zbog toga je i predsednik ove opštine verni pratilac svih njihovih utakmica.

Što se tiče samog meča Belopalančani su mogli da uživaju u majistorijama igrača oba tima. Bugari su nešto bolje otvorili meč na radost ne malog broja njihovih navijača. Međutim, kako je vreme odmicalo Srbija je preuzimala igru u svoje ruke i iz minuta u minut povećavala prednost. U poslednjoj četvrtini trener srpskog tima, Mladen Pajević, pružio je šansu i manje iskusnim igračima, ali to nije ugrozilo sigurnu pobedu domaćina rezultatom 50:31.

Odličnu utakmicu odigrao je naš reprezentativac Vlado Švraka, kome su  4 asistencije falile da dođe do tripl dabla. Imao je 20 poena, 13 skokova i 6 asistencija. Pratili su ga Grujić sa 10 i Šarenac sa 8 poena, dok je u bugarskoj selekciji najefikasniji bio Aleksandar Popov.

Jeste Srbija zemlja košarke, ali košarka u kolicima je ovde još uvek u povoju. To nije sprečilo naše reprezentativce da protekle godine naprave sjajan rezultat plasmanom u evropsku B diviziju. Koliki je to uspeh govori podatak da Velika Britanija kao prvak Evrope u ovom sportu ima registrovanih 17.000 košarkaša u kolicima, a Srbija samo 30.

Nadamo se da će trend brzog napretka košarke u kolicima u Srbiji da se nastavi, a susreti poput ovog u Beloj Palanci sigurno u mnogome doprinose tome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.