Junior NBA liga u Nišu – pun pogodak (VIDEO)

Radost zbog pobede na jednoj, tuga zbog poraza na drugoj strani. Iskrene emocije mališana u dresovima NBA timova ovih nedelja su česta slika u  školskim dvoranama. Organizacija na visokom nivou, intoniranje nacionalne hinmne na početku, ozbiljna lica igrača, željna pobede, a navijanje  bolje i bučnije nego na pojedinim pravim NBA terenima. Sve to je deo Junior NBA lige čiji je karavan u sredu posetio i Niš gde su odigrane  utakmice petog i šestog kola. Niš od ove sezone ima svoju diviziju u ovom prestižnom takmičenju. Učenici pet osnovnih škola odmerili su snage i  u sjajnoj atmosferi pokazali košarkaške veštine.

Junior NBA liga organizuje se u više od 30 zemalja sveta. Osim što nosi ime po jednom od najvećih svetskih brendova, ovo takmičenje je i  formirano poput najbolje svestke lige. U njemu učestvuje 30 timova, podeljeni su u šest divizija, a svemu je prethodio zajednički draft u kome  su škole učesnice saznale čije će dresove nositi tokom lige. Ostala pravila su prilagođena deci uzrasta do petog razreda osnovne škole koja  imaju pravo učešća. Specifičnost je da svaka škola ima obavezu da uključi i devojčice u igru, minimum njih tri moraju biti u timu, po jedna  uvek u igri, a sva deca imaju zagarntovanu minutažu tokom meča, nešto što ni najbolji menadžeri ne mogu obezbediti profesionalnim igračima.

Niš je jedan od 43 evropska grada koja imaju privilegiju da budu učesnici ovog projekta. Sedište je NBA divizije Jugoistok. Prva sezona protiče  u najboljem redu. Profesori i što je bitnije, učenici, prezadovoljni su organizacijom i načinom promovisanja košarke.

Atmosfera u sali OŠ Dušan Radović je impresionirala i same organizatore manifestacije.

Pet niških škola učestvuje u ovom projektu, Dušan Radović, Stefan Nemanja, Učitelj Tasa, Ivo Andrić i Ratko Vukićević, ali je činjenica da je  interesovanje bilo veće od pet mesta u diviziji Jugoistok. Treneri ekipa su profesori fizičke kulture škola učesnica i svi su srećni jer su deo  ovog projekta.

Poštovanje protivnika, pravila ferpleja, dostojanstveno prihvatanje poraza, timski rad, održavanje zdravlja, samo su neki od pozitivnih efekata  ovog programa. Košarkaški savez Srbije je učinio pravu stvar priključivanjem projektu Junior NBA lige, omogućio je mališanima nezaboravan  provod, a istovremeno privoleo veliki broj dece da se opredele za košarku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.