Pet niških škola u Juniorskoj NBA ligi (VIDEO)

NBA liga na srpskim parketima? Mnogi će reći nemoguća misija, ali istina je da uskoro počinje druga sezona. Voriorsi,  Kavalirsi, Lejkersi, Seltikisi i ostali timovi će u naredna dva meseca ukrštati koplja na školskim terenima širom Srbije. San svakog deteta kome je košarka omiljeni sport je da jednog dana zaigra u NBA ligi i osvoji šampionski prsten. Već drugu godinu za redom, deci u Srbiji je omogućen prvi korak ka ostvarenju tog sna, učestvovanje u Junior NBA ligi.

Košarkaški savez Srbije u saradnji sa NBA Evropom drugi put organizuje Junior NBA ligu, u kojoj će učestvovati 20 beogradskih i po pet novosadskih i niških osnovnih škola. Takmičenje će se održati po sistemu NBA lige za učenike (dečake i devojčice) petog i mlađih razreda.

U svečanoj sali Ustanove kulture opštine Palilula „Vlada Divljan“ u Beogradu, održan je Draft Junior NBA lige 2017, na kome su izvučeni NBA klubovi i škole koje će nositi njihova imena. NaDraftu je učestvovalo oko 500 dece, profesora i gostiju i svi su sa uzbuđenjem pratili vrlo lepo osmišljen sistem izvlačenja u kome su sve škole svrstane u divizije kao u NBA ligi. Deca su navijala iz sveg glasa da dobiu dresove trenutno najpopularnijih američkih klubova, ali su na kraju bili prezadovoljni bez obzira da li su na sebi imali obeležja Voriorsa ili Jute.

Prisutnima su se obratili predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević, a ispred NBA Evrope govorila je Vanja Černivec, specijalista košarkaških operacija.

Manifestaciji su prisustvovali bivši NBA igrači Igor Rakočević, Kosta Perović, Žarko Čabarkapa,  Dalibor Bagarić, kao i kompletna 3×3 reprezentacija Srbije, aktuelni šampioni sveta.

Imena škola i NBA klubova izvlačili su reprezentativac Srbije i prvotimac Partizana Stefan Birčević, zatim Nikola Rebić, košarkaš Mega Leksa i osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu za igrače do 21 godine 2015.  i član FMP-a Ajzea Ostin, nesuđena NBA zvezda, draftovan od rukovodstva lige 2014. godine .

Posle žreba, koji su prisutni osnovci pratili sa velikim uzbuđenjem, svi košarkaši su dugo davali autograme i fotografisali se sa dečacima i devojčicama učesnicima Drafta.

Junior NBA liga organizuje se u više od 30 zemalja sveta. U Evropi je za ovu godinu planirano 30 liga u 15 zemalja i 43 grada. Jr.NBA liga se organizuje u Španiji, Italiji, Turskoj, Rusiji, Grčkoj, Litvaniji i mnogim drugim, a od prošle godine i u našoj zemlji. Jr. NBA liga Srbije ima za cilj da koristeći brend NBA lige podstakne i motiviše što više dece da se bave košarkom, da im je približi kroz zabavu i druženje, razvije sportski duh i pozitivan stav prema sportu.


Ligu čini 30 ekipa iz 30 škola u Srbiji. Pred svaku sezonu u zavisnosti od prijava određuju se gradovi sa odgovarajućim brojem škola kao i sistem takmičenja. Tokom lige svaka škola odigra najmanje osam, a najviše 12 utakmica. Svaka škola predstavlja jednu NBA ekipu i shodno tome nosi opremu te ekipe. Liga je organizovana po identičnom teritorijalnom modelu kakav je u NBA ligi. Prošle sezone u ligi su učestvovale samo škole iz prestonice, od ove su se priključile i škole iz Novog Sada i Niša.
Sve škole učesnice su od NBA lige dobile komplet od 15 dresova i šorceva, jednu polo majicu za profesora i dve Spalding lopte, a za svaku školu spremni su i mali pokloni iznenađenja.

Košarkaški savez Srbije i ove godine snosi kompletne troškove organizacije i vođenja lige, troškove dnevnica profesora i sudijskih taksi. Direktor takmičenja je bivši reprezentativac Srbije Bojan Popović koji se svojski potrudio da sve bude po najvišim standardima  i da svi iz sale “Vlada Divljan” izađu sa osmehom na licu.


U dečjoj ligi je sve moguće, pa čak i to da Klipersi osvoje NBA titulu.  Upravo su u dresovima kluba iz Los Anđelesa deca iz beogradske Osnovne škole Borislav Pekić osvojila titulu u prvoj sezoni. Ljudima koji su sve ovo organizovali i priredili rezultat sigurno nije u prvom planu, uradili su odličnu stvar za opšte dobro srpskog sporta, košarke posebno. Ipak, deci će biti bitan i takmičarski momenat , sigurno je da nas očekuje još jedna sezona prepuna uzbuđenja i događaja koji će svim učesnicima ostati urezana u sećanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.