Golbal – odjeci iz Podgorice

Prof. dr Marko Aleksandrović, redovni profesor Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu (FSFV) boravio je na najjačoj kontinentalnoj smotri golbalista. Naime, na poziv Paraolimpijskog komiteta Crne Gore (POKCG), prof. Aleksandrović je boravio na Evropskom prvenstvu A divizije u golbalu koje se održava u Podgorici. Takmičenje se organizuje pod okriljem Međunarodne asocijacije sportova za osobe sa oštećenim vidom (International Blind Sport Associacion – IBSA). Tim povodom smo u redakciji portala Sport juga ugostili smo prof. Aleksandrovića da nam prenese uvek sveže utiske iz Podgorice.

Otkud FSFV i prof. Aleksandroviću poziv POKCG da bude deo najjače kontinentalne smotre golbalsta u Podgorici?

„FSFV godinama uspešno sarađuje sa POKCG. Reč je o uspešnoj sportskoj organizaciji, koja srazmerno populaciji ostvaruje izvanredne rezultate. U golbalu Crna Gora pripada evropskom vrhu. Dobijanje domaćinstva Evropskog prvenstva u predolimpijskoj godini, kada se overava viza za Paraolimpijske igre u Parizu, veliko je priznanje za POKCG i Crnu Goru. Drago mi je da je naš fakultet deo ovog događaja.“ – rekao je prof dr Marko Aleksandović.

 

U čemu se ogleda konkretno uloga FSFV na najjačoj kontinentalnoj smotri golbalista u golbalu?

„Pre izvesnog vremena nam je iz POKCG preneta ideja prof. Bulenta Kimiona, planetarnog IBSA koordinatora za sudije da je želja da uključe nauku u svoju organizaciju. Sproveli smo pilot istraživanje o kvalitetu života vrhunskih golbalista i golbalstkinja. Rezulate planiramo da objavimo tokom naredne kalendarske godine. Dogovorena je saradnja sa članicama i pojedincima IBSA za potencijalne naučne i stručne projekte.“ – naglasio je prof. Aleksandrović.

 

Pored akademske, bilo je i stručne i medijske podrške organizaciji turnira?

„Na insistiranje prof. Igora Tomića, predsednika POKCG, legendarni parasportista Miloš Grlica i ja smo angažovani i da budemo stručni konsultanti u golbal prenosima na Javnom servisu Radio televizije Crne Gore (RTCG) i jednog kablovskog kanala specijalizovanog za sport. Drago mi je da smo javnosti Crne Gore približili golbal, jer ga, logično, malo ljudi poznaje. Svi smo presrećni što RTCG direktno prenosi utakmice reprezentacije svoje zemlje. Avangarda za naš deo planete.“ – naveo je prof. Marko Aleksandrović.

 

Treba napraviti osvrt na sportski deo. Ko je favorit za odlazak na Igre? Kako igra Crna Gora?

„U ženskom delu turnira je neprikosnovena Turska. U muškom delu je najviše pokazala Litvanija. Favorit za najviši plasman bi bila i Crna Gora. Usvojoj prvoj utakmici je sa tri gola razlike pobedila snažnu Ukrajinu koja je aktuelni dvostruki uzastopni vicešampion Evrope i treća na svetu. Nažalost, pri kraju te utakmice se povredio (možda) najbolji igrač Evrope i najbolji strelac Crne Gore, Nikola Nikolić. Šteta, sada se bez njega Crna Gora nije mogla da izbori ostanak u A diviziji. Sjajna je stvar da su Crnogorci najmlađa reprezentacija na našem kontinentu, vreme radi za njih.“ – objasnio je dr Aleksandrović.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.