Gimnastičari Niša ciljaju duplu krunu

 

Seniori Gimnastičkog kluba „Niš“ pobedili su u prolećnom kolu Kupa Srbije, najavivši da će se i ove godine boriti za osvajanje duple krune. Pošto su nedavno trijumfovali na državnom prvenstvu, oni su pobedom u prvom kolu Kupa u Novom Sadu stavili do znanja da i dalje vode glavnu reč u srpskoj gimnastici. Uspeh su ostvarili Dušan Đorđević, Petar Veličković i Aleksandar Miljković,  ubedljivo pobedivši i najvećeg rivala, novosadsku Vojvodinu.

 

Za razliku od učinka na državnom prvenstvu, Nišlije su u Kupu bile ubedljivije u pojedinačnoj konkurenciji. Dušan Đorđević je ovog puta osvojio medalje u svih šest disciplina – zlatnu na preskoku, srebrne u parteru i na krugovima, a bronzane na konju s hvataljkama, razboju i vratilu. Zlatna medalja pripala je i Petru Veličkoviću za vežbu na konju s hvataljkama, čemu je pridodao i deobu bronzane medalje s Đorđevićem na vratilu. U višeboju je Đorđević bio drugi, Veličković ćetvrti a Miljković sedmi.

 

U Novom Sadu je istovremeno održano i prolećno kolo Pionirske lige Srbije, na kojem je blistao prokupački šampion Uroš Grujić. U kategoriji do 14 godina pobedio je u višeboju sa čak pet zlatnih medalja! Takmičari Niša, Petar Pekić i Nemanja Marjanović, osvojili su u višeboju peto i sedmo mesto. Najviši domet po disciplinama bilo im je četvrto mesto – Pekiću u parteru i na razboju, a Marjanoviću na krugovima.

 

U kategoriji do 12 godina Prokupčanin Vasilije Đinđić bio je treći u višeboju, pri čemu je osvojio srebrnu medalju na konju s hvataljkama i bronzane u parteru, na krugovima i vratilu.

 

Najviše radosti za Nišlije priredili su poletarci – dečaci uzrasta do 8 i 10 godina. Kod najmlađih su Jovan Nedeljković i Veljko Mihajlović osvojili prva dva mesta u višeboju. Nedeljković je bio najuspešniji u parteru i na razboju, uz drugo mesto na konju s hvataljkama i treće na krugovima i u preskoku. Mihajlović je pobedio na vratilu, bio je drugi u parteru i treći na konju s hvataljkama.

 

U kategoriji najmlađih odličan utisak ostavili su i Prokupčani Kosta Hadžić na četvrtom i Vukan Vukašinović na petom mestu u višeboju. Vukašinović je lako mogao biti i ukupan pobednik, jer je osvojio pet medalja, ali je u parteru napravio neverovatan kiks i plasirao se tek na 12. mesto, što je i za dečkića njegovog uzrasta bilo previše.

 

U konačnom, sva tri prva mesta u ekipnoj konkurenciji do 8 godina otišla su na jug. Poredak je bio: Niš (Nedeljković, V. Mihajlović, N. Mihajlović, N. Živković), Topličanin (K. Hadžić, V.Vukašinović, S. Lukić) i Soko 2011. – Pirot (J. Mladenović, D. Đurić, J. Rančić, A. Rančić).

 

Uzbudljiva borba viđena je u kategoriji do 10 godina, gde je trijumfovao već lako prepoznatljiv šampion iz Kostolca, Viktor Asanović, ispred godinu dana mlađeg i izuzetno talentovanog Uroša Đorđevića iz Topličanina.

 

Ovog puta, favoritima se na pobedničkom postolju pridružio i Nišlija Mihajlo Filipović, koji je osvojio treće mesto pošto je bio najbolji na vratilu i treći na krugovima i razboju. Bronzanu medalju u parteru osvojio je i Pavle Nedeljković iz Niša, pa su se južnjaci vratili iz Novog Sada uvereni da je stasala nova generacija, koja dugo može držati gimnastiku juga Srbije na visokom nivou.

 

tekst: Zoran Marjanović (Niške vesti)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.