Duo niških “orlića” u reprezentativnom jatu

Proći će još mnogo reke Nišavom dok niška košarka ponovo ne zasija punim sjajem. Do tada, zaljubljenicima u ovaj sport ne preostaje ništa drugo nego da se raduju individualnim ostvarenjima svojih sugrađana.

Evropsko prvenstvo u košarci za igrače do 18 godina privlači mnogo pažnje poslednjih dana. Kako sportskim, tako i onim stvarima koje nemaju veze sa sportom. Ove potonje se baš trude da ukaljaju jedno lepo košarkaško dešavanje i sve one iskrene, pozitivne vibracije oko njega.

Ono na šta Nišlije mogu i moraju biti ponosne jeste duo mladića koji se nalazi među 12 odabranih u reprezentaciji Srbije i koji sa ponosom predstavljaju svoj rodni grad na ovom Evrobasketu.

U intervjuu za Sport juga bek Aleksa Ristić i centar Pavle Mišić preneli su nam svoje utiske sa ovog Evrobasketa, pričali nam o atmosferi u hali Čair, radu sa selektorom Nenadom Stefanovićem.

Osvrnuli su i na svoje prve košarkaške korake na niškim terenima, kao i na trenere uz koje su košarkaški “prohodali”. Pričali su nam o svojim igračkim vrlinama i manama, zašto je za mladog sportistu podjednako važno i obrazovanje, koji filmski i književni žanrovi su im omiljeni.

Takođe, saznaćete i koja je zajednička crta Mišiću i njegovom sugrađaninu Stefanu Joviću, kao i šta je zajedničko Ristiću i Nikoli Jokiću.

 

“Privilegija je igrati u Čairu”

 

Nakon tri uzastopna dana u kojima su igrani mečevi grupne faze, utorak je dan odmora na Evrobasketu. Dan koji će, prema rečima naših sagovornika, poslužiti da se napune baterije.

Baš nam je trebao ovaj dan odmora. Prvo, pripreme su dugo trajale, a onda je krenulo ovo Evropsko prvenstvo koje smo svi dugo čekali. Lepo nam je, uživamo, ali dan bez meča nam je baš dobro došao – rekao je Ristić.

Pavle Mišić je propustio prvi meč zbog problema sa temperaturom, a onda se u mečevima protiv Finske i Slovenije stavio na raspolaganje selektoru Stefanoviću. Centar srpske reprezentacije je oduševljen atmosferom, kako unutar nacionalnog tima, tako i na tribinama.

 

Zaista je privilegija igrati u ovakvoj atmosferi. Drago nam je kada vidimo koliko nas dece bodri sa tribina i samo pomisao da će se neko možda ugledati na nas je fenomenalna. Prija nam to što nas posle utakmica čekaju ispred hale i slikaju se sa nama. Tretman kakav se samo poželeti može – istakao je Mišić.

Ristić je takođe dodao da mu jako prija igranje pred niškom publikom i da je oduševljen što u publici prepoznaje svoje vršnjake, poznanike i nekadašnje saigrače.

Što se rezultatskih očekivanja od ovog turnira tiče, bek Srbije naglašava da je jedino važna prva naredna utakmica.

Svaka utakmica nam je zanimljiva, ali idemo korak po korak. Želja nam je da dođemo što dalje i da napravimo što je moguće bolji uspeh. Timski duh i nesebičnost su glavne vrline ove reprezentacije i nadam se da će nam ti kvaliteti pomoći da doguramo što dalje.

 

“Selektor je jako, jako dobar”

I Aleksa i Pavle nisu krili oduševljenje što ovog leta sarađuju sa selektorom Nenadom Stefanovićem. Trener FMP-a se poslednjih sezona etablirao kao jedan od najtalentovanijih srpskih stručnjaka, a jedan od njegovih “trejdmarkova” je upravo rad sa mladim igračima.

Selektor je jako, jako dobar. Voli detalje i jako insistira na njima, tako da je to možda ključ naših dobrih rezultata – Ristićeve su reči.

 

Mišić je takođe naglasio posvećenost selektora Stefanović kao jak adut ove reprezentacije.

Startovali smo pripreme pre mesec dana, tako da smo imali dovoljno vremena da se upoznamo sa njegovim zahtevima i naviknemo se na njih. Mislim da smo tako napravili vrhunsku stvar – apostrofirao je centar reprezentacije Srbije.

 

Obojica su se složila da je odbrana zaštitni znak ove reprezentacije, a to je naglasio i selektor Stefanović u posebnom razgovoru.

 

Svi smo saglasni da moramo biti jako dobri u odbrani. Jednostavno, kad god obučem reprezentativni dres, trudim se da budem maksimalno agresivan i požrtvovan u defanzivi – jasan je Ristić.

 

Pavle Mišić je istakao da se čitav tim vodi jednom od najpoznatijih košarkaških krilatica.

Napad donosi pobedu na utakmicama, a odbrana trofeje. Mislim da igramo jako dobro i u napadu, prosto moramo da se damo svake sekunde maksimalno i rezultat neće izostati.

“Prohodali” u Nišu, stasavaju u Beogradu

 

Aleksa je u poslednje dve sezone član beogradskog Dynamica, gde igra sa dosta uspeha. Ipak, najlepše uspomene ga vežu za KK Niš, gde je košarkaški prohodao.

Sećam se da sam krenuo da treniram u četvrom razredu osnovne škole. Bio je to najlepši period jer se sve vrtelo oko košarke. Igrali smo basket i na treningu i po završetku i stekao sam puno poznanstava trenirajući je. Kasnije sam prešao u Nibak, a zatim u Konstantin. Posebno sam zahvalan treneru Milanu Tubiću iz Konstantina, jer sam sa njim prvi put ozbiljnije trenirao i naučio neke važne stvari – prisetio se Ristić svojih početaka.

 

Mišićevo sportsko odrastanje je takođe jako zanimljivo.

Ja sam prvo trenirao plivanje i mislim da je to dobar početak za svako malo dete zbog posture tela i fizičkih karakteristika. Od drugog razreda treniram košarku, u Nišu sam igrao za OKK Junior, a od osmog razreda sam u Crvenoj zvezdi, gde i sada treniram. Izdvojio bih trenera Vladimira Kovačevića sa kojim sa radio u Junioru i koji je prepoznao moju želju da jako radim i treniram.

 

Iza Ristića je jako uspešna sezona u Dynamiku i prilično je zadovoljan kako se završila. Sa druge strane, Mišić je propustio prvi deo sezone zbog povrede leđa, da bi mu drugi deo poslužio za psihički i fizički oporavak i trudio se da mi telo bude na optimalnom nivou upravo kada dođu reprezentativni izazovi.

 

Napad i fleksibilnost glavni aduti

Što se igračkih vrlina i mana tiće, i Ristić i Mišić su jako samokritični i prepoznaju koji su njihovi kvaliteti, ali i nedostaci.

Ranije sam bio ofanzivno orijentisan i gledao sam da mi šut, prodor i ostali napadački elementi budu što bolji. Nisam toliko mario za odbranu i to bih okarakterisao kao glavni nedostatak. Ali, u poslednje vreme se trudim da dam sve od sebe kad je igra u defanzivi u pitanju i zadovoljan sam, naročito svojim partijama u fazi odbrane na ovom turniru.

 

Sa druge strane, Mišić smatra da bi morao da poradi na efikasnosti.

Ono na čemu bih ja morao da poradim je realizacija. Takva su vremena da što više ubacuješ poena, bolji si igrač, tako da bih voleo da to popravim. Svojim glavnim kvalitetom smatram to što lako mogu da se prilagodim na nove zadatke i mogu sve da radim za tim. Nebitno da li ofanzivno ili defanzivno.

 

“Ne smemo zapostaviti obrazovanje”

Kada je budućnost u pitanju, ovaj tandem Nišlija ne gleda mnogo unapred.

Nadam se da ću biti sve bolji i bolji. Od mog nastupa i posvećenosti zavisiće i moja budućnost – kratak i jasan je Ristić

Mišić smatra je obrazovanje podjednako važno za svakog košarkaša.

Trudim se da što duže i što dalje guram sport i školu. S obzirom da sportska karijera traje jako kratko, smatram da je pogrešno zapostaviti obrazovanje. Mišljenja sam da je jako bitno biti obrazovan, svestran čovek, pa tek onda sve ostalo. Treniram, radim, želim, učim i trudim se da svakoga dana budem sve bolji – kazao je Mišić.

“Ja i kada sam slobodan volim da igram basket”

Zatim smo se osvrnuli na to kako provode slobodno vreme i koji su im hobiji.

Ja i kada sam slobodan volim da igram basket, a obožavalac sam horor filmova. Jednostavno mi prija kada sam malo uplašen – rekao je Ristić.

Mišić sve više vremena provodi čitajući knjige.

Triler mi je omiljeni žanr, uvek je neka napetost, nekako je slično kao u sportu. Dok sam se oporavljao od povrede, naučio sam da sviram gitaru i to mi je otvorilo neke nove vidike. Zaista mi je prijalo i opušta me. Interesantno je da mi je profesor gitare bio isti kao i Stefanu Joviću – rekao je on.

 

“Voleo bih da jednog dana imam klub u Nišu”

Na kraju smo se malo dotakli niške košarke i na pitanje da li sebe vide u budućnosti vide u dresu nekog niškog kluba izneli su interesantne stavove.

Nisam razmišljao o tome da li bih se nekada vratio kao igrač, mislim da je još rano za to, ali ono što svojim roditeljima često pričam jeste da bih voleo da jednog dana imam svoj klub u rodnom gradu. Dopalo mi se što je Nikola Jokić isto uradio u svom Somboru – reči su srpskog beka.

Mišić smatra da je rano pričati o povratku u niški klub.

Za nas sportiste je najbolje da razmišljamo dan za danom. Ali, voleo bih da u nekoj fazi svoje karijere pomognem nekom niškom klubu, ovaj grad zaslužuje mnogo bolju košarku – podvukao je on.

U pravu je Pavle. Niš zaslužuje mnogo bolju košarku, mnogo bolje, sposobnije i ambicioznije ljude na svim odgovornim funkcijama u ovom sportu. Do tada, iskonskim zaljubljenicima u ovu igru ne preostaje ništa drugo da sa ponosom prate ovakve lepe, ali sporadične košarkaške priče.

 

Nenad Stefanović o Ristiću i Mišiću: “Njihov doprinos je odličan”

Trener Nenad Stefanović istakao je da zadovoljan pristupom i načinom na koji Pavle i Aleksa izvršavaju zadatke koji se stave ispred njih.

I jedan i drugi daju odličan doprinos u onim segmentima u kojima od njih tražimo. Miške je propustio prvi meč zbog blage temperature, ali je sada sve ok. Dobri su – rekao je Stefanović.

 

 

Foto: FIBA

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.