Bela Palanka do NBA lige

 

Košarkaški savez Srbije u saradnji sa NBA ligom organizovao je prvi međunarodni Junior NBA turnir u našoj zemlji pod nazivom „Jr.NBA Arena Sport Finals“. Turnir se održao od petka 26. do nedelje 28. maja 2023. godine u Beogradu. Sve utakmice su odigrane u dvorani FMP Arena u Železniku. Na turniru su učestvovali dečaci i devojčice 2009. godište i mlađi podeljeni u četiri muške i četiri ženske ekipe – po dve iz Srbije, jedna iz Slovenije i jedna iz Hrvatske. Svaka ekipa odigrala je po tri utakmice u grupi u petak i subotu, a dve prvoplasirane ekipe iz grupe finalnu utakmicu. Sve utakmice prenosila je TV Arena.

Jedini predstavnik jugoistočnog regiona Srbije na ovoj velelepnoj košarkaškoj manifestaciji bila je Mila Lilić, mlada košarkašica Mladosti iz Bele Palanke. Milina ekipa je poražena u finalu takmičenja, a devojčica iz Bele Palanke je na parketu provela sedam minuta. Kod devojčica, najbolja ekipa bila je Srbija 1, koja je u finalu pobedila Srbiju 2 sa 35:22. U konkurenciji dečaka, prvo mesto osvojila je ekipa Srbija 2, koja je u finalu savladala Srbiju 1 rezultatom 64:54.

“Ideja za ovakav turnir koji je okupio Jr.NBA ekipe iz regione datira još iz 2019. godine, ali je zbog kovid virusa 2020. sve stalo. Ove godine nam se ukazala prilika da je realizujemo, izbor predstanika iz NBA za održavanje turnira bio je Beograd. Dogovorili smo se da organizujemo prvi međunarodni turnir uz ekipe iz Slovenije i Hrvatske, naravno i domaćina Srbije. Kako god to zvučalo organizacija ovakove manifestacije zahteva ogromno angažovanje kako bi se uklopili razni segmenti koji su vezani za takmičenje, hala, hotel, prevoz, brending, medicinski deo, obezbeđenje… Polovinom aprila smo u Beogradu organizovali sastanke sa predstavnicima iz NBA i obišli halu i hotele. TV Arena je bila naslovni sponzor takmičenja. Sve je proteklo u najboljem redu, povratne informacije su pozitivne. Deca i roditelji, ali i klubovi u kojima deca treniraju, svi su izrazili zadovoljstvo organizacijom. Sitne propuste smo rešavali u hodu, tako da je malo ko mogao i da primeti da ih je bilo. Pun pogodak je bio angažovanje “Dunk Show” ekipe koja je zabavljala sve prisutne u dvorani pre finalnog meča dečaka” – izjavio je Bojan Popović, direktor Junior NBA lige.

Tokom finalnog dana, u sjajnoj atmosferi održano je i takmičenje u šutu, a posebnu pažnju izazvala je ekipa “Dunk Show”. U takmičenju u šutu pobedili su Petar Vukušić i Petra Glomazić, oboje iz ekipa Hrvatske.

Po dva igrača i igračice u izboru trenera i NBA stafa izabrani su da učestvuju u prvom „Jr. NBA Showcase“ kampu sa najboljima iz celog sveta koji će se ovog leta održati u Las Vegasu. To su Nađa Maksimović iz Srbije i Klara Bilušić iz Hrvatske. Kod dečaka su to Lun Jarc iz Slovenije i Petar Bjelica iz Srbije.

Veliku pažnju mladih košarkaša i košarkašica izazvalo je prisustvo našeg reprezentativca i asa NBA kluba Atlanta Houksa Bogdana Bogdanovića, kao i prisustvo bivših NBA igrača Nenada Krstića, Aleksandra Pavlovića, Mileta Ilića i Darka Miličića, ali i bivše WNBA košrkašice Slobodanke Tuvić Maksimović. Sportski ambasadori programa Sport Envoy ambasade USA bili su Ajzea Ostin (bivši košarkaš FMP Železnika) i šampionka WNBA lige Tadž Mekvilijams Frenklin. Ceremoniji dodele nagrada prisustvovao je i ambasador USA Kristofer Hil. Takmičenjima i svečanoj ceremoniji dodele nagrada prisustvovali su i generalni sekretar KSS Zlatko Bolić, potpredsednik KSS za takmičenja Dušan Projović i predsednik KSB Boško Adžić.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.