12. decembra, jubilarna 45. dodela priznanja najboljima u niškom sportu u organizaciji Sekcije sportskih novinara Niša

Žiri Sekcije sportskih novinara Niša  odlučio je da nagradu „Sportska ličnost godine Niša“ za 2023. godinu dodeli Miodragu Perunoviću, selektoru muške šahovske reprezentacije Srbije koja je na nedavnom Evropskom prvenstvu u Budvi osvojila zlatnu medalju, a nagradu „Sportski Gran pri Niša“ Stefanu Joviću, koji je sa košarkaškom reprezentacijom Srbije osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Manili.

Nagrada „Sportska ličnost godine Niša“ dodeljuje se, tradicionalno, značajnim ličnostima (sportistima, trenerima, funkcionerima), bez obzira na to gde trenutno žive i rade, a svojim aktuelnim angažmanom u sportu značajno doprinose sportskom ugledu Niša. Miodrag Perunović, rođeni Nišlija, jedan je od najzaslužnijih za istorijski uspeh srpskog šaha. Prvi put još od 1989. godine muška reprezentacija naše države stigla je do medalje na velikim takmičenjima.

Stefan Jović bio je član startne petorke na ovogodišnjem Mundobasketu i jedan od najznačajnijih košarkaša u selekciji Svetislava Pešića koja je stigla do finala i obezbedila plasman na Olimpijske igre u Parizu. Joviću je ovo četvrta srebrna medalja za seniorsku reprezentaciju sa velikih takmičenja. On je već dva puta proglašavan za „Sportsku ličnost godine Niša“, pa je odlučeno da mu se ovog puta dodeli nagrada „Sportski Gran pri Niša“. On je tek drugi dobitnik ovog priznanja, nakon vaterpolo reprezentativca Save Ranđelovića 2021. godine, kada je osvojo zlatnu olimpijsku medalju u Tokiju.

Sekcija sportskih novinara Niša već pune četiri i po decenije bez prekida organizuje manifestaciju Izbor sportiste godine Niša, jedinstvenu na ovim prostorima i po tradiciji, i po brojnosti gostiju, i po svečanosti proglašenja, a jedinstven je i žiri koji odlučuje o nagradama.

Počasni predsednik ovogodišnjeg Žirija je Zoran Tuta Živković, nekadašnji osvajač zlatne olimpijske medalje sa rukometnom reprezentacijom Jugoslavije, potom trofejni trener i poslednji selektor koji je našem seniorskom rukometu doneo zlatnu medalju na velikom takmičenju, na Svetskom prvenstvu u Švajcarskoj 1986. godine.

Dodela priznanja zakazana je za 12.decembar u hotelu New Sity, a tada će biti dodeljeno priznanje i sportskom novinaru godine-Draganu Panajotoviću. U obrazloženju stoji da je veliki uticaj onlajn medija izrodio  prethodnih godina nekoliko novih medijskih formi, a podkast je svakako najdominantnija među njima.

Podkasti “Sport Juga intervju” i “100 godina pod obručem”, čiji je idejni tvorac Dragan Panajotović, jedni su od retkih novih sadržaja tog tipa nastalih u našem gradu u prethodnoj godini. I ne samo to, generalno su jedni od retkih noviteta na medijskom  nebu Niša.

Gosti u njegovim podkastima bili su svi najvažniji činioci niške košarke, sa kojima je temeljno razradio i analizirao probleme sa kojima se ovaj posrnuli sport susreće poslednjih godina.

Takođe, potrudio se da napravi detaljnu retrospektivu rada svih reprezentativnih selekcija razgovarajući sa rukovodećim ljudima Košarkaškog saveza Srbije. Uz to, uspeo je da objasni kako funkcionišu takmičenja na svim nivoima koja su pod ingerencijom nacionalnog saveza, kao i  da ukaže na njihove prednosti i mane.

Ovo je šesta godina zaredom da ovo laskavo priznanje dobija novinar iz redakcije internet portala Sport juga. Gago čestitamo!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.