Zmajevima iz Beograda 7. Memorijalni turnir Mića Projović u basketu (VIDEO)

Karavan “Roda 3×3 prvenstva Srbije” je u sredu 19. jula posetio Aleksinac. Na otvorenim terenima Sportskog centra “Taš” održan je sedmi “Memorijalni turnir Mića Projović” koji je i ove godine jedan od kvalifikacionih za završni turnir u Beogradu, na kome će se voditi borbe za prvaka države.

U seniorskoj konkurenciji se takmičilo 16 ekipa. Iz godine u godinu broj zainteresovanih za ovaj Memorijal je sve veći pa su na ovom turniru učestvovale samo četiri ekipe iz Aleksinca, dok su sve ostale bile sastavljene od igrača iz gradova širom Srbije. Pobedu su odneli Zmajevi iz Beograda čiji sastav čine prvoligaški igrači i osvojili su ček na 60.000 dinara i brojne robne nagrade    organizatora. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Petar Vorkapić, danas košarkaš Sloge, a pre tri sezone igrač aleksinačkog Napretka.

Memorijal je imao takmičare i u juniorskoj konkurenciji, a pobedu je odnela ekipa Juniori Srbije, momci koji su reprezentativci naše zemlje u ovom sportu, a zvanične turnire koriste da bi se pripremili za izazove koje im predstoje.

Domaća liga u basketu je najmasovnija na svetu, a proizvod te masovnosti je rang naših igrača i klubova. Srpska federacija je ubedljivo na prvom mestu, sa velikom prednošću u odnosu na drugoplasiranu Sloveniju.

Jedan od najvećih kvaliteta ovog turnira, po rečima svih koji prate ovaj sport u Srbiji, jeste publika koja redovno ispunjava tribine Sportskog centra “Taš” do poslednjeg mesta.

Pored takmičarskog, kao i svake godine, aleksinački turnir se izdvojio po pratećem programu i manifestacijama tokom celog dana, a publika je bila u prilici da osvoji i brojne nagrade. Organizatori su tradicionalno posebnu pažnju posvetili deci sa ometenim razvojem i obezbedili su brojne poklone članovima Male domske zajednice Ustanove za decu i mlade “Hristina Markišić”, odigrana je i humanitarna revijalna utakmica organizatora i gostiju turnira, a nagrade su učesnici takođe poklonili ovoj ustanovi.

Turnir je pre sedam godina organizovan u čast istaknutog košarkaškog radnika Milorada Miće Projovića, a osmislili su ga njegovi učenici koji su radeći sa njim zavoleli košarku. Počeo je kao turnir amatera, zaljubljenika u košarku, ali je ekspanzijom bask eta 3×3 među prvima uvršten u zvanični program državnog prvenstva.

Kao i svake godine turnir je posetio veliki broj poznatih ličnosti iz sveta košarke. Organizaciju sedmog “Memorijalnog turnira Mića Projović” ove godine je pomogao košarkaški klub Jastrebac i Kancelarija za mlade opštine Aleksinac. Kvalitet basketa je opravdao očekivanja ljudi iz Saveza, kao i publike, a Aleksinac se još jednom pokazao kao odličan domaćin u kome svi učesnici, kako oni na terenu, tako i van njega, uživaju u periodu trajanja turnira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.