Vlasotinački letnji turnir u košarci – tradicija duga 37 godina (VIDEO)

Vlasotince je već 37 godina domaćin specifičnog  košarkaškog turnira koji za cilj ima popularizaciju i omasovljenje igre pod obručima. Reč je o takmičenju koje okuplja igrače u svim kategorijama, od mini basketa do seniora. Posebnost mu daju pravila, svakoj ekipi dozvoljeno je da ima tri aktivna košarkaša, a njihov zadatak je da tim popune igračima kojima košarka do tog trenutka nije prioritet. Poenta je više nego jasna, nakon svakog od do sada 37 odigranih turnira, poveća se broj aktivnih košarkaša i interesovanje za ovim sportom.

U bogatoj tradiciji na ovom turniru su karijere započeli brojni košarkaši poznati široj košarkaškoj javnosti, a mnogi od njih su svakog leta ponovo u Vlasotincu i vraćaju svom gradu deo uloženog u njih, afirmišući košarku i animirajući nove mlade talente da se bave ovim sportom. Jedan od takvih je i poznati plejmejker Vladimir Veličković koji je prve košarkaške korake napravio u Vlasotincu, a najveći deo karijere proveo u srpskim prvoligašima i inostranstvu. Sezonu je završio u dresu Tamiša iz Pančeva.

Turnir je odlično organizovan i svi učesnici ističu da na njemu provode prijatne trenutke u ovim vrelim letnjim danima. Na njemu ravnopravno učestvuju i dečaci i devojčice. Nadmetanje su započeli 28. jula, a završava se 7. avgusta.

U današnjoj košarkaškoj realnosti, kada se domaće lige urušavaju, klubovi po Srbiji gase i centralizuje centar košarkaške moći, ovakvi turniri mogu da nateraju ljude koji vode ovaj sport da stave prst na čelo i obrate pažnju na to koliko je košarci u Srbiji potrebna unutrašnjost i veliki broj klubova u njoj. Košarkaški radnici u Vlasotincu, entuzijasti, su  još pre četiri decenije razmišljali o budućnosti ovog sporta u svom gradu i Srbiji, i pronašli su jedan efektan način da popularizuju sport koji vole. Generacije iza njih su preuzele obavezu i u današnjim, ne baš lakim uslovima, održavaju taj turnir na visokom nivou, sa istim entuzijazmom kao i njihovi predhodnici pre 37 godina.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.