Vlade Đurović održao zanimljivo predavanje na Fakultetu sporta (VIDEO)

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu nastavio je tradiciju dovođenja uspešnih sportista i sportskih radnika koji kroz razgovor približavaju studentima život i iskustva profesionalaca. U četvrtak 26. aprila gost Nišlija bio je proslavljeni srpski košarkaški trener Vlade Đurović.

On je pred punim amfiteatrom Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja održao predavanje na temu ”Aktuelno stanje košarke kod nas i u svetu i uloga trenera u razvoju mladih košarkaša“. Preneo je brojna iskustva stečena širom sveta, a ispričao je i veliki broj anegdota sa nekih izuzetno bitnih događaja u svetu košarke.

Đurović iza sebe ima impresivnu karijeru u kojoj je trenirao veliki broj klubova iz Srbije, država bivše Jugoslavije, Grčke, Francuske, Belgije i Bugarske. Najzapaženiji rezultat ostvario je 1986. godine kada je predvodeći ekipu Zadra osvoji titulu prvaka Jugoslavije u tada najjačoj evropskoj ligi. Zadar je u nezaboravnoj finalnoj seriji savladao ekipu Cibone, tada aktuelnog prvaka Evrope. Sa Šibenkom je Đurović 1983. takođe pobedio u finalnoj utakmici za titulu prvaka Jugoslavije ekipu Bosne u najkontraverznijem finalu u istoriji jugoslovenskih šampionata. Šibenka je bila prvak 24 sata, a nakon toga joj je titula oduzeta zbog navodnih nepravilnosti u finišu meča i zakazan je nova finalna utakmica na koju Šibenka nije pristala i titula je pripala sarajevskoj Bosni. Trofeje je Đurović osvajao u Grčkoj i Belgiji, a u novijoj košarkaškoj istoriji sa ekipom FMP-a bio je pobednik nacionalnog Kupa Radivoja Koraća, upravo u Nišu 2003. godine.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja je do sada ugostio veliki broj proslavljenih sportista i sa tom praksom neće prestajati, jer su predavanja tako uspešnih ljudi u svojim oblastima od neprocenjivog značaja za studente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.