U Nišu počelo Evropsko amatersko šahovsko prvenstvo (VIDEO)

Niš je, ovih dana, evropska prestonica šaha. Više od stotinu takmičara iz 18 šahovskih federacija, koji su poželeli da provere ili potvrde svoju poziciju na amaterskoj kontinentalnoj listi, odazvalo se pozivu Evropske šahovske unije da prisustvoje Amaterskom evropskom prvenstvu, svečano otvorenom u subotu.

Ne računajući domaće, najviše takmičara stiglo je iz Turske, ali tu su i predstavnici ostalih evropskih država.

Šahisti su, inače, rangirani po bodovima i podeljeni u tri kategorije…

U amaterskom takmičenju, međutim, rang liste su najmanje presudne. Ishod partije, kako objašnjava Obrenović, mnogo više zavisi od trenutne forme i koncentracije. I mada nagradni fond ovog takmičenja iznosi 3000 evra, najveći motiv šahistima da se prijave za učešće, ipak su tabla, figure i analize sjajnih poteza…

Amatersko evropsko prvenstvo u šahu 2017zvanično je otvoreno potezom „pešak na E4“, koji je povukao gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Gradski šahovski savez se, kao tehnički organizator, potrudio da, uz podršku grada, obezbedi gostima maksimalan komfor – dobar smeštaj, prijatnu salu u hotelu Tami Rezidens u kojoj se održava prvenstvo, obilazak grada u slobodno vreme i sve što je potrebno, kako bi Niš pokazao da ima kapaciteta za organizaciju ovakvih događaja i, kako bi mu bio poveren i neki od budućih šampionata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.