pingpong

Trojici Nišlija nagrade i priznanje za životno delo na festivalu sportskog filma

Trojici Nišlija nagrade i priznanje za životno delo na festivalu sportskog filma

Na inicijativu producenta Olivera Paunovića, nagrade za životno delo i posebno priznanje koje dodeljuje Međunarodni festival sportskog filma koji se održava na Zlatboru, dobiće trojica Nišlija, proslavljeni rukometni golman Zoran Tuta Živković, prof. dr Aleksandar Kerković koji je skoro proslavio stoti rođendan i doajen sportskog novinarstva Tomislav Santrač.

 

Svake godine po odluci saveta i stručnog međunarodnog žirija, festival dodeljuje nagrade filmskim autorima za najkvalitetnije filmske projekte, a takođe dodeljuje i nagrade za životno delo iz oblasti sporta i filma. Pored filmskog programa, ovaj festival ima i prateće programe, predstavljanje sportskih saveza gradova i sportista iz tih mesta, panel diskusije uz učešće filmskih radnika i umetnika, medija i teoretičara filma iz zemlje i inostranstva.

 

 

„Raduje me da je prihvaćena moja inicijativa da nagradu za životno delo i posebno priznanje koje dodeljuje Međunarodni festival sportskog filma na Zlatboru, dobiju trojica legendarnih Nišlija, proslavljeni rukometni golman Zoran Tuta Živković, prof. dr Aleksandar Kerković koji je skoro proslavio stoti rođendan i doajen sportskog novinarstva Tomislav Santrač“, izjavio je Oliver Paunović, filmski i televizojski porducent i audiovizuelni umetnik.

 

 

Zoran Tuta Živković rođen u Nišu 1945. godine rođen je poznati srpski i jugoslovenski rukometaš i trener. Osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine. Kao trener je osvojio zlato sa reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1984. i Svetskom prvenstvu 1986., srebro na Svetskom prvenstvu 1982. i bronzu na Evropskom 1996. godine.

 

 

 

 

Profesor dr Aleksandar Kerković rođen je 1922. godine, a i nakon što je ove godine proslavio stoti rođendan nastavio da vredno radi na svojim rukopisima, da svakodnevno šeta i vežba – svakoga dana po dva sata. Tokom svoje dugogodišnje sportske karijere dr Kerković bavio se mnogim sportovima, između ostalog i plivanjem, atletikom, fudbalom i tenisom, ali je košarka bila i ostala njegova najveća ljubav i najznačajnije rezultate ostvario je upravo kao košarkaš i košarkaški trener.

 

 

Tomislav Santrač je dugodišnji novinar Radio Niša koji je bio simbol našeg grada i dopisnik Radija Beograd, vreme sporta i razonode.  Zbog njegovog prepoznatljivog glasa, Nišlije su svakog jutra odlazili na posao ispraćeni glasom koji ih je pozdravljao,  pričao im o najnovijim događajima u gradu, nudio informacije od značaja i niške priče.

 

 

O festivalskim nagradama ove godine odlučuje međunarodni žiri koji čine Dušan Cicvara, filmski kritičar i književnik iz Beograda,  Arijana Helać Saračević TV novinarka i filmska autorka iz Sarajeva i Oliver Paunović filmski i televizijski producent i audiovizuelni umetnik iz Niša.

 

Organizator je udruženje Međunarodnog sportskog filma Zlatibor pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor.

 

 

 

 


Povezane vesti

Naisa nastavlja borbu u EHF kupu (VIDEO)

Mlada ekipa Naise svesna je da joj nedostaje međunarodno iskustvo, pa pozivaju ljubitelje sporta da u što većem broju dođu

AKL: Prva pobeda Neposlušnih. Kantar – MVP (VIDEO)

Pobede vodećih timova obeležile su i sedmo kolo amaterske košarkaške lige Niša. Neradnički je bio više nego ubedljiv protiv ekipe

Vaterpolisti Naisa gostuju Šapcu i Valjevu

Za samo tri dana vaterpolisti Naisa odigraće dve utakmice u gostima. Obe sa starim znancima – Šapcem i Valjevom. 00

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

<

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.