“Olimp” osvojio 3×3 turnir u Panteleju (VIDEO)

Niš je u subotu bio prestonica basketa. Odigran je prvi od dva 3X3 turnira u gradu, koji se, od ove godine, organizuju u okviru RODA prvenstva Srbije.

Najbolji basketaši stali su jedni drugima na crtu, pod obručima na platou Gradske opštine Pantelej.

Među 38 prijavljenih ekipa koje su se takmičile u kategorijama seniora, seniorki i juniora, bio je i beogradski tim „Olimp“, koji je, pobedom u finalu nad niškim Naisusom, opravdao ulogu favorita.

Pobedu u konkurenciji seniorki odnela je ekipa „Eliksir hajdučice“, dok su „Ratnici“ njabolji juniorski tim.

Prve utakmice, kako je i bilo predviđeno, igale su se na dva, posebno opremljena terena, koji

su bili postavljeni na javnom prostoru ispred zgrade Gradske opštine Pantelej. Vremenski uslovi, međutim, nisu dozvolili da se basket odigra pod vedrim nebom, pa su se ekipe preselile u Čair.

Nagradna, u konkurenciji seniora, iznosila je 60 hiljada dinara za osvojeno prvo i 30 hiljada dinara, za osvojeno drugo mesto, dok su seniorke i juniori uz pehare dobili i robne nagrade. Osim novca, pobednici su obezbedili plasman na završni turnir u Beogradu, na kome će se boriti za titulu prvaka Srbije.

Iako se tek pridružio FIBA porodici, Niš je za sada jedini grad u Srbiji koji ima dva prvenstva u basketu. Takođe je i grad koji, prema zvaničnoj statistici, ima najviše mladih koji treniraju košarku, a neki od njih su i talentovani basketaši.

Srbija je, inače, u 3X3 basketu svetska velesila i to je razlog što, predstavnici srpske košarke, priželjkuju da se ovaj sport pridruži porodici olimpijskih sportova.

Tri na tri turnir koji se igrao u Panteleju, prvi put je organizovan prošle godine kao humanitarna sportska manifestacija kojom je prikupljan novac za pomoć NURDOR-u. Već tada, na inicijativu Košarkaškog saveza Srbije, uvršten je u zvanični FIBA kalendar za 2017. godinu, a Opština Pantelej ponovo je odigrala važnu ulogu u organizaciji ovog sportskog spektakla.

Pantelejski turnir odigran je pod sloganom „Opština najbolje košarke“, a uz pomenutu nišku opštinu, organizaciju ovog 3 na 3 prvenstva, potpisuju i Košarkaški savez Srbije, Regionalni košarkaški savez Istočne Srbije i Košarkaški savez grada Niša, uz podršku Kancelarije za mlade grada Niša i donatora niških, društveno odgovornih kompanija. Sav prihod od kotizacije za učešće namenjen je Udruženju „Čep za hendikep“ i nabavci invalidskih kolica.

Opširnije u prilogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.