ping pong

Talas mladih niških košarkaša u mlađim selekcijama Srbije

Talas mladih niških košarkaša u mlađim selekcijama Srbije

Dugo su Nišlije čekale da njihovi košarkaši počnu da donose reprezentativne medalje sa velikih takmićenja, a onda se odjednom sve promenilo.  Od Stefan Jovića koji je sa seniorskom reprezentacijom sa svih velikih takmičenja doneo po medalju, krenula je poplava mladih niških košarkaša bez kojih se ne može zamisliti nijedna mlađa selekcija, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji.

Tako su i ovog leta srebrnim medaljama uspele da se okite Vladana Vujisić i Marija Stojanović sa ženskom U20 reprezentacijom na Evropskom prvenstvu, kao i Zoran Paunović koji je postao prvak Evrope sa U18 reprezentacijom, ponovivši  uspeh Andrije Marjanovića od prethodne godine.

Trenutno su na pripremama sa reprezentacijom i Mina Đorđević i Isidora Mladenović u generaciji 2002. godište i mlađe, gde se spremaju za Evropsko prvenstvo u Litvaniji od 17. do 25. avgusta. Obe su članice UŽKK Studenta, a možemo dodati da je još jedna njihova saigračica, Tamara Ivanović, na pripremama reprezentacije do 14 godina starosti.

Tradiciju uspešnih mladih igrača poniklih u košarkaškoj školi Nibaka nastavlja i Matija Svetozarević, koji će kao član kadetske reprezentacije Srbije (U16)  nastupiti na Evropskom Prvenstvu koje se igra u Novom Sadu od 10. do  18. avgusta.

U iščekivanju novih uspeha mladih niških košarkaša u reprezentativnim selekcijama, svedoci smo totalnog urušavanja niške muške klupske košarke, jer drugi grad po veličini u Srbiji neće imati ekipu (ako se nešto ne promeni za zelenim stolom) niti u ABA1, niti u ABA2, niti u KLS, niti u Drugoj ligi. Najbolji niški klubovi i to čak njih četiri (Konstantin, Niš, Junior i Fair Play) igraće zajedno u četvrtom, odnosno, petom stepenu takmičenja. U tom rangu društvo će im praviti (bez ikakvog potcenjivanja) Medveđa, Vladičin Han, Sokobanja, Dimitrovgrad ….

Gde je problem? Moraće da se vidi u nekoj dubljoj analizi, ali argument da Niš nije košarkaški grad i da se ovde ne rađaju košarkaški talenti više ne stoji.

 

foto: fb/Vladana Vujisić


No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

<

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.