Takmičari iz Niša prvi na Balkanskom prvenstvu u planinarskoj orijentaciji (VIDEO)

Reprezentacija Srbije u planinarskoj orijentaciji osvojila je prvo mesto na Balkanskom prvenstvu, drugo mesto pripalo je Sloveniji, a treće Severnoj Makedoniji. Srbiji je ovo treći uzastopni trijumf na šampionatu Balkana, a već naredne godine naša zemlja biće domaćin ovog takmičenja.

 

U reprezentaciji Srbije našli su se i takmičari iz Niša – Nenad Živković, Ivana Rodić i Bratislav Milenković. Reprezentacija Srbije imala je je po dva tim u četiri kategorije pionirskoj, juniorskoj, seniorskoj i veteranskoj. Staze su bile zahtevne, zato su bile neophodne i temeljne pripreme.

 

Ovo je kompleksnije takmičenje od planinskog trčanja, trekinga ili trejla, jer ovde nije bitno samo trčanje kao trčanje da bi se postigao neki uspeh i ostvario rezultat. Najbitnije od svega jeste dobra orijentacija u prostoru. Takmičenje se zasniva na više segmenata. Potrebno je i teoretsko znanje, rade se testovi iz oblasti metodologije, topografije, alpinizma i prve pomoći. Dakle nije moguće krenuti bez određenog predznanja, započinje priču Nenad Živković.

 

Takmičenje u Sloveniji imalo je dve trke, noćnu i dnevnu. Iako je stigao kasno popodne, srpski tim je odmah u 21 sat izašao na stazu i noćnu trku uspešno završio.

 

Ovo takmičenje organizovano je na visini od 1400 do 205o metara koliko je bila najviša tačka. Noćna trka bila je dosta kraća od dnevne, ali možda zahtevnija. Ne vidi se ništa, vidljivost je maksimun 50 do 100 metara. Orijentacija se svodi na mnogo uži prostor nego danju. Vremenski uslovi nisu bili idealni, uhvatila nas je kiša, magla na nekih 1400 metara, nimalo prijatan osećaj. Ipak uspešno smo savladali teren i završili trku bez povreda.

 

 

 

Srpski takmičari su sutradan samo nastavili gde su stali i u predviđenom periodu izvršili sve zadatke koji su se našli pred njima. Od 12 tačaka koje su trebali da savladaju, jedna je bila „živa“, gde su takmičari dobili zadatak da vezuju čvorove.

 

Dnevna trka imala je 12 tačaka i negde oko 18 kilometara, neko se bolje snašao u prostoru neko ne, ali nesporno je da je izuzetno teška i naporna staza. Dobija se jedna karta, a tačke su postavljene po šumi, planini, a mogu se naći i u gradu, naseljenom mestu zavisi od staze i konfiguracije terena. Najbitnije je da se tačke pronađu u zadatom limitu, jer za svaki „probijeni“ minut ide kazneni poen. Sve naše ekipe stigle su na vreme. Važno je spomenuti da smo i testove odradili kako treba.

 

 

Planinarska orijentacija veoma je popularna u svetu, dok je kod nas još uvek u razvitku. Kao i u svakom sportu i ovde je veoma važno da takmičari podjendako budu fizički i psihički pripremljeni.

 

 

Za ovakvu vrstu takmičenja potrebno je dobra fizička priprema, ide se po planinama, uzbrdo, nizbrdo, nepristupačni su tereni, gazi se voda…. Mentalna snaga takođe je bitan faktor za takmičenje.

 

 

Živkoviću je ovo bio debi za nacionalni tim.

 

 

Utisci su fenomenalni, takmičenje je lepo. Meni je ovo prvi nastup za reprezentaciju, ali sam primetio da su ovde takmičari koji se godinama nadmću, jer se uglavnom svi poznaju, naravno re je o najboljim orijentircima iz regiona. Prvenstvo mi je donelo pre svega iskustvo, koje će mi biti od izuzetnog značaja u budućnosti, a koje ću moći da prenesem i ostalim kolegama, zaključuje Živković.

 

 

Reprezentaciji Srbije treći put uzastopno osvojila je prvo mestom na Balkanskom prvenstvu.   Naredno prvenstvo Balkana, koje je na programu 2023. godine biće održano u Srbiji.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.