Svetska bronza za aleksinačkog džiju-džicu borca

Reprezentativac Srbije i član Džudo i džiju-džicu kluba „NiF“ iz Aleksinca Filip Trajković osvojio je bronzu na upravo održanom Svetskom prvenstvu u Abu Dabiju.

Trajković se takmičio u kategoriji juniora do 94 kilograma. Imao je težak žreb u startu koji mu je, uz ostale jake protivnike, suprotstavio i dvojicu takmičara iz Rusije koji se nalaze u samom vrhu svetske rang liste.

Filip je odlično startovao i, već u prvoj borbi, koja je bila izuzetno teška, rezultatom 11:8, savladao prošlogodišnjeg vicešampiona sveta Aleksandra Olenikova. Potom je, u drugom meču, usled nekoliko propuštenih prilika i napravljenih grešaka, izgubio od nemačkog takmičara Levina Helsterna, i tako propustio priliku da se bori u finalu.

U repasažu u meču za 3. mesto, srpski takmičar je pobedio Alahberdija Ahmedova iz Kazakstana i tako došao do svoje prve junirske medalje sa svetskih prvenstava.

Zanimljivo je da je pobednik prvenstva Grk Ilarion Andrianidis koga je Filip Trajković pobedio u finalu Evropskog prvenstva u Bukureštu 2017. godine. Drugo mesto osvojio je Nemac Levin Helstern dok se na trećem, uz Filipa Trajkovića, našao i Rus Aleksandar Olenikov.

Inače, Svetsko prvenstvo u Abu Dabiju za kadete i juniore, održano od 1. do 5. marta u organizaciji Svetske džiju-džicu federacije, okupilo je 52 države iz celog sveta među kojima je Srbija imala svoje predstavnike.

U Džudo i džiju-džicu klubu „NiF“ kažu da „ostaje žal za propuštenom velikom šansom za ulazak u finale“, ali je, kako ističu „prosto nedostajalo malo sportske sreće“. U saopštenju dostavljenom Sportu juga „NiF“ podseća da je bronza iz Abu Dabija već četvrto svetsko odličje koje je Filip Trajković doneo u Srbiju, čime je, kako se ističe, dokazao da se nalazi u samom evropskom i svetskom vrhu džiju-džicu sporta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.