Svetislav Pešić dolazi u Niš

 

Jedan od najtrofejnijih i najboljih svetskih košarkaških trenera, Svetislav Kari Pešić, posetiće Niš u četvrtak 3. septembra.

 

Dva su povoda za gostovanje vrhunskog srpskog stručnjaka. Pešić će u 12 časova u Gradskoj kući biti gost gradskih čelnika sa kojima će učestvovati u dodeli sportskih stipendija.

 

Popodne će popularni Kari govoriti na tribini u okviru projekta “Sećanje na Baneta Milačića”. Tribina će biti održana u 18 časova na niškom keju, amfiteatru pored Oficirskog doma. Tema je aktuelni trenutak u svetskoj košarci, a posetiocima će biti omogućeno i postavljanje pitanja srpskoj košarkaškoj legendi.

 

U slučaju lošeg vremena tribina će biti održana u Oficirskom domu. Ova tribina predstavlja početnu akciju projekta “Sećanje na Baneta Milačića”, a plan je da se ona tokom meseca završi jakim turnirom u ženskoj košarci u kojoj je pokojni Milačić ostavio ogroman trag.

 

Branislav Bane Milačić je kao trener radio gotovo tri decenije u Nišu, uglavnom kao trener ženskog košarkaškog kluba „Student“, ali je u dva navrata po dve godine bio i trener košarkaša Studenta i u oba slučaja dovodio ih do višeg ranga takmičenja.

 

Košarkašice Studenta je prvi put u istoriji uveo u Prvu ligu tadašnje SFRJ, a ostaće upamćeno četvrto mesto u velikoj Jugoslaviji i polufinale Kupa Lilijane Ronketi.

 

Pod njegovom trenerskom palicom više od 20 igračica igralo je za reprezentaciju, mada bi taj broj bio i veći da po ključu nisu morale da u saveznom timu budu i igračice iz ostalih jugoslovenskih republika.

 

Milačić je preminuo 2017. godine u Bugarskoj gde je živeo i radio od 2002. godine. Organizator projekta “Sećanje na Baneta Milačića” je Košarkaški savez Grada Niša, a realizatori projekta su Košarkaški klub Fer-plej i Ženski košarkaški klub Student.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.