„Suva Extreme Challenge“ planinska trka u Niškoj Banji (VIDEO)

U Niškoj Banji održan je „Suva Extreme Challenge“ – jedinstven sportski događaj koji okuplja planinske trkače, bicikliste, rekreativce i sve ljubitelje outdoor sportova.

Takmičari su startovali u Banji, a staza ih je, dalje, vodila preko Crnog kamena i Bojaninih vodado manastira Veta, a zatim preko Donje  Studene i Koritnika nazad u Nišku Banju.

I premda je, noć uoči čelendža, tropska vrelina prekinuta pljuskovima i hladnim vetrom, na sam dan trke vreme išlo na ruku učesnicima. Blatnjava staza donekle je otežala takmičenje, ali je to bio izazov više.

Biciklisti su, u zavisnosti od spremnosti, mogli da izaberu stazu dugu  55kilometara sa 2400 metara uspona ili lakšu  staza od 25km i 1080m penjanja.

Staza za trkače bila je duga 15 kilometara, a uspon je iznosio 800 metara.

Prvi trkač koji je prošao kroz cilj je Kristijan Stošić, a najbrža trkačica bila je Nevena Rajković.Na velikom maratonu u planinskom biciklizmu pobedio je Demir Mulić iz Crne Gore. Najbrža biciklistkinja u malom maratonu bila je Milica Stevanović, a u muškoj konkurenciji, takmičar iz Makedonije.

Interesovanje za ovaj i slične sportske izazove na jugu Srbije u poslenje vreme pokazuje tendenciju rasta. Tom trendu, između ostalog, doprinosi i lepota predela na kome se održavaju takmičenja.

Živopisni predeli Suve planine i uzbudljiva staza privukli su na „Suva Extreme Challenge“ oko sedamdeset takmičara iz Srbije, Crne Gore i Makedonije. Trku je, inače, organizovalo Biciklistički klub „Naissus 018“, uz podršku Turističke organizacije Niša i Opštine Niška Banja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.