Staša Gejo druga na kvalifikacionom turniru za OI u Parizu

Nišlijka Staša Gejo bila je sjajna na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre održanom u Lavalu u Francuskoj. Srpska penjačica je u finalnom delu zauzela drugo mesto, ali na žalost to joj nije obezbedilo vizu za Olimpijske igre jer je samo prvo mesto na ovom takmičenju obezbeđivalo put u Pariz 2024. godine.

Ponovila se situacija sa turnira u Moskvi 2021. godine, kada se Staša borila za plasman na Olimpijadu u Tokiju, tada je takođe zauzela drugo mesto i nije obezbedila plasman, a ispred nje je bila samo domaća takmičarka Meškova. Sada, tri godine kasnije ista situacija u Francuskoj, Staša je druga, a ispred nje je samo domaća takmičarka, ovoga puta Francuskinja Orian Berton.

Da li je to slučajno? Da li je toliki uticaj domaćeg terena i domaćih navijača? Dovoljno je znati princip takmičenja u sportskom penjanju. Naime, postavlja se težinski zadatak, odnosno staza penjanja koja je nepoznata takmičaru do samog nastupa, čak takmičari ne mogu da gledaju ni protivnike kada se oni penju, jer bi u tom slučaju oni koji kasnije nastupaju imali vremena da smisle kako da „reše“ stazu i najlakše je ispenju. Dakle, ako bi neko znao unapred kakva će staza biti on bi bio u velikoj prednosti. Toliko o tome.

Staša Gejo, imala je sjajan nastup u kvalifikacijama, i polufinalu i kao druga je ušla u finale. U finalu je u svojoj jačoj discipline bolder bila takođe druga, dok je u težinskom penjanju (lidu) bila sedma, što joj je u kombinaciji donelo srebrno odličje, ali ne i plasman na Olimpijadu u Parizu.

U Parizu 2024. će se  naći 20 takmičarki u sportskom penjanju, a tri mesta su rezervisana za one koje su osvojile prva tri mesta na Svetskom prvenstvu, a to su Janja Garnbret iz Slovenije, Ai Mori iz Japana i Džesika Plic iz Austrije, a njima se sada pridružila i Francuskinja Orian Berton.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.