Sport juga INTERVJU: Marko Cvetković (VIDEO)

 

Svojevrsni fenomen neuspeha niške klupske košarke jedna je od tema kojom se produkcija “South media” i portal Sport juga bave od samog osnivanja. U prethodne četiri godine objavili smo niz tekstova, komentara i intervjua na ovu temu. Jedan od prvih većih projekata produkcije bio je dokumentarni serijal “Legenda o niškoj košarci”, u šest tematski podeljenih epizoda pokušali smo da temeljno analiziramo iz kog razloga košarka nikada u Nišu nije došla do nivoa koji zaslužuje treći po veličini grad u Srbiji.

 

Godine prolaze, a što se košarke tiče, stvari ostaju onakve kakve su i bile. U narednoj sezoni Niš će imati pet muških klubova u Prvoj regionalnoj ligi Srbije. Na vrhu hijerarhije domaće košarke je regionalna ABA liga, nakon nje ide Košarkaška liga Srbije, a iza toga Druga muška liga Srbije i u ta tri ranga takmičenja učestvuje 37 srpskih klubova, nijedan iz Niša. Tek u četvrtom rangu takmičenja Niš ima pet predstavnika, a inače, ispod tog ranga postoji još samo jedan. U ženskoj košarci je Niš takođe ostao bez prvoligaša.

 

Stvari će ostati iste i što se produkcije “South media” i portala Sport juga tiče, mi ćemo nastaviti naš posao i svojevrsnu “misiju” istraživanja razloga problema u niškoj košarci. Naš novi projekat je emisija “Sportkast juga” čija će tema u prvih nekoliko epizoda biti košarka. U prvoj epizodi čast nam je bilo da ugostimo Marka Cvetkovića, jednog od najboljih niških košarkaša svih vremena, danas uspešnog trenera koji će karijeru nastaviti u Igokei, abaligašu iz Republike Srpske. Cvetković će biti prvi asistent Draganu Bajiću.

 

Cvetković je letos bio asistent Vlade Jovanovića u U20 reprezentaciji Srbije koja se vratila u elitnu A diviziju. Popularni Bingo je bio trener Konstantina u tri navrata, u vreme najvećih uspeha kada je Konstantin u četiri sezone tri puta bio član Superlige i tri puta bio učesnik Kupa Radivoja Korać, ali i u vreme strmoglavog pada kluba, kada je krenuo ka Regionalnoj ligi. O reprezentaciji Srbije, problemu sistema takmičenja kod nas, uzrocima i posledicama neuspeha niške košarke, ali i po njemu vodećem gorećem problemu košarke uopšte, klađenju igrača, govorili smo sa Cvetkovićem u premijernoj emisiji:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.