Sekcija sportskih novinara 44. godinu zaredom bira najbolje u niškom sportu

 

Žiri odlučio: Ognjen, Marko ili Andrija?

-Takmičar streličarskog kluba Niš, kajakaš Gusara i karatista Elida u najužoj su konkurenciji za najboljeg sportistu Niša

-Gimnastički klub Niš, Kajak kanu klub Gusar i Fudbalski klub Radnički među nominovanima za najuspešniji sportski kolektiv godine

-Mihajlo Stefanović, Ognjen Mitrović i Andrija Stošić dobili najviše glasova u izboru za najboljeg mladog sportistu Niša

-Žiri, osim niških sportskih novinara, članova Sekcije, čine svi dosadašnji dobitnici priznanja „Sportista godine Niša“- najveće sportske legende našeg grada

 

 

Tradicija kakvoj nema ravne u ovoj vrsti sumiranja sportskih rezultata, manifestacija po kojoj je sportski Niš prepoznatljiv ne samo u Srbiji nego i mnogo šire. Izbor sportiste godine našeg grada, u organizaciji Sekcije sportskih novinara Niša, ove godine održaće se 44. put zaredom.

 

Ono po čemu je jedinstven jeste sastav žirija, jer ga, osim niških sportskih novinara, članova Sekcije, čine svi dosadašnji dobitnici laskavog priznanja „Sportista godine Niša“, najveće sportske legende našeg grada. Podsetimo, ovo priznanje prvi je dobio Dragan Pantelić, legendarni golman Radničkog i fudbalske reprezentacije Jugoslavije, koji je preminuo pre nešto više od godinu dana. Nakon njega, redom su se u društvo velikana upisivali: rukometašica Vesna Milošević, pa tri puta zaredom karatista Veba Dimitrijević, bokser Slobodan Cobi Pavlović, šahovski velemajstor Slavoljub Marjanović, rukometaši Časlav Grubić i Rolando Pušnik, šahistkinja Suzana Maksimović, strelci Tamara Pejić, Novica Simić, pa Lidija Mihajlović, koja je ovo priznanje dobijala rekordnih osam puta. Tu su, zatim, košarkašice Marina Velimirović i Danijela Ilić, atletičar Aleksandar Raković, takođe trostruki dobitnik, pa rukometaši Bojana Petrović, Ivan Lapčević, fudbalerka Suzana Stanojević, kikbokser Zoran Trša Stanković, džudistkinja Ivana Stojković, rukometaš Ljubomir Pavlović, atletičar Marko Janković, vaterpolista Nikola Kuljača, rukometaši Ljiljana Knežević i Nemanja Pribak, gimnastičar Miloš Paunović, kikbokser Stevan Živković, džudisti Nikola Milošević i Filip Nurkić, karatistkinja Branka Aranđelović, kajakašice Kristina Petrović i Milica Kostov, te četiri puta Staša Gejo, takmičarka u sportskom penjanju.

 

Žiri je i ove godine zasedao, a uz opštu konstataciju da su rezultati, generalno, slabiji nego prethodnih godina, te da je primetan zabrinjavajući pad u kvalitetu niškog sporta, obavljeno je glasanje, u skaldu sa Pravilnikom i njegovim jasno postavljenim kriterijumima. Glasalo se, kao i uvek, po principu tri, dva i jedan bod u svakoj od kategorija, a nakon što su rezultati sabrani, Sekcija sportskih novinara Niša objavila je imena po troje nominovanih u svakoj od kategorija.

 

 

Za nagradu „Sportista godine Niša“ u najužoj konkurenciji ostali su streličar Ognjen Nedeljković, kajakaš Marko Đorđević i karatista Andrija Stanković. Takmičar Streličarskog kluba Niš ove godine bio je prvi na dvoranskom i na državom prvenstvu na otvorenom, takođe i u fild disciplini; drugoplasirani na Državnom prvenstvu u 3D disciplini; osvojio je dva prva mesta na Saveznom turniru u Košutnjaku, drugo mesto na Mediteranskom Afrofdita kupu u Larnaki, uz novi državni rekord u eliminacijama, a na Evropskom Grand priju u Plovdivu deveto mesto, uz novi ekipni državni rekord. Mladi kajakaš Gusara potvrdio se na prelazu iz juniorske u seniorsku konkurenciju. U juniorskoj je ranije postizao evropski vredne rezultate, a ove godine je u seniorskoj bio apsolutno dominantan na Prvenstvu Srbije u olimpijskoj disciplini kajak-slalom, kao i u disciplini 3 puta K1. Najzad, karatista Elida i prošle godine bio je u najužoj konkurenciji za priznanje najboljeg među seniorima, a ove mu je najznačajniji rezultat bilo treće mesto pojedinačno na Balkanskom prvenstvu u Beogradu, sa ekipom je bio prvi na Državnom prvenstvu u Čačku, treći pojedinačno i drugi ekipno na Kupu Srbije u Novom Bečeju, uz treća mesta na međunarodnim takmičenjima Međimurje openu i Ljubljana openu.

 

 

 

Kada je reč o klubovima, svojim rezultatima za mesta među tri najuspešnija izborili su se Gimnastički klub Niš, Kajak Kanu klub Gusar i Fudbalski klub Radnički. Ovaj prvi je već konstanta među nominovanima za ovo priznanje, u 2022. godini potvrdio je primat u Srbiji u muškoj seniorskoj konkurenciji na svim takmičenjima:  Državnom prvenstvu, Kupu Srbije i Apsolutnom državnom prvenstvu. Najbolji su u državi bili i kajakaši Gusara. Ekipno prvi na Prvenstvu Srbije u olimpijskoj disciplini kajak slalom (K1) za seniore, kao i u disciplini kajak spust za seniore. Najzad, kompletna godina, računajući jesenju polusezonu tekućeg špampionata, možda nije bila idealna za Radnički, ali je to kolektiv koji je u prošloj sezoni, a svakako u 2022. godini, ostvario najveći uspeh od svih niških ekipnih sportova, osvojio je četvrto mesto u Superligi i predstavljao Niš na međunarodnoj sceni, u kvalifikacijama za UEFA Ligu konferencije.

 

 

Kod mladih sportista, imena koja su se izdvojila su Mihajlo Stefanović, Ognjen Mitrović i Andrija Stošić. Još jedan streličar kluba Niš, još jedan momak sa značajnim seniorskim rezultatima, iako još junior. Njegova kalendarska godina izgledala je ovako: prvo mesto na Dvoranskom državnom prvenstvu za seniore; prvo mesto kao junior na Dvoranskom državnom prvenstvu za mlade i veterane; prvo mesto kao junior na Državnom prvenstvu za mlade i veterane na otvorenom; na Mediteranskim igrama u Alžiru deveto mesto u seniorskoj konkurenciji (izgubio u osmini finala sa 6:2 od olimpijskog pobednika Mete Gazosa); prvo mesto kao junior na Centralnoevropskom kupu u Budimpešti; treće mesto kao junior na Mediteranskom Afrodita kupu u Larnaki; brojna seniorska prva mesta na saveznim turnirima. Ognjen Mitrović, takmičar Kikboks kluba Vukovi 018 se sa Svetskog juniorskog prvenstva u Italiji vratio sa zlatnom medaljom, posle sve četiri pobede. Trenutno je prvi i na svetskoj rang listi u svojoj kategoriji. Prvo mesto osvojio je i na Evropskom kupu i na Prvenstvu Balkana. Prvi na Državnim prvenstvima u lou kiku i u ful kontaktu, dok je u K1 disciplini osvojio srebrnu medalju. Andrija Stošić je novo ime u niski bisera Džudo kluba Kinezis. Ove godine postao je juniorski prvak države, bio drugi na Prvenstvu Srbije do 23 godine, a doneo je i dve medalje sa evropskih kupova (srebro u Pragu i bronza Banja Luka) i bio sedmi na Evropskom prvenstvu.

 

 

Branislav Ignjatović sportski novinar godine

Članovi Sekcije svake godine su na najvećem iskušenju kada treba da izaberu najuspešnijeg među sobom. Nagrada „Sportski novinar godine“ ovog puta pripala je Branislavu Ignjatoviću, uredniku i osnivaču portala „Sport juga“. Bane je jedan od najprisutnijih novinara na niškim sportskim terenima, najčešće kamerom, ali neretko učestvuje u kompletnom procesu stvaranja jednog novinarskog izveštaja, od snimanja, preko pisanja, do montaže i realizacije priloga. Ovo mu je drugo godišnje priznanje od kolega, prethodno je nagradu 2018. godine „podelio“ sa Draganom Panajotovićem.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.