Rolerašice “Ekstrima” uspešno otvorile sezonu Istočno-evropskog kupa (VIDEO)

Zlato, srebro i dve bronze, novi je skor rolerašica “Ekstrima” iz Niša na prvom ovogodišnjem Istočno-evropskom kupu u Mađarskoj.

U konkurenciji takmičara iz 16 klubova i 6 zemalja – Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunije i Srbije, naš mali tim ponovo je bio u vrhu kompetencije u svim uzrasnim kategorijama u kojima je učestvovao.

U grupi juniorki do 12 godina, najbolja od 16 takmičarki bila je Marta Branković koja je i prošle sezone bila nepobediva na svim evropskim roler stazama na kojima se borila za medalju. Njena klupska drugarica Lola Ignjatović, u istoj konkurenciji, izborila je odličnu četvrtu poziciju i samo zbog pada koncentracije u disciplini “point” na kraju prvog takmičarskog dana, za dlaku ispustila bronzu. Marta i Lola u subotu su čak 6 puta izlazile na stazu, plasirale se u finale na 500 i finale na 1000 metara, izdržale point trku na 2000 metara i u nedelju, po najvećem pljusku, odvozile svoju najbolju vožnju na 3000 metara u kojoj je Marta prošla prva, a Lola treća kroz cilj.

U kategoriji juniorki do 10 godina Niš i Srbija imali su čak tri predstavnice – Neru Đoković, Taru Todorović i Janu Janković. I njih tri su vozile u jakoj konkurenciji od 16 takmičarki, a jedina koja je ovog puta uspela da se izbori za mesto na pobedničkom poslolju bila je Nera Đoković koja je u ukupnom plasmanu bila treća i osvojila bronzanu medalju. Jana je ovoga puta, nakon svih odvoženih disciplina u dva takmičarska dana završila kao 9. dok je Tara bila na 10. mestu.

Treće mesto u konkurenciji devojčica do 8 godina osvojila je Marta Janković. Marti je ovo bio debitantski nastup u profesionalnoj trci, ali je ipak iskoristila svoju priliku da se popne na pobednički tron.

Mitra Branković, najiskusnija takmičarka Inlajn spid skejting tima “Ekstrim”, takođe je bila nadomak postolja. U poslednjoj trci, na 5000 metara, pokazala je da je ravnopravna sa konkurencijom, jer je kroz cilj proletela druga. I u ostalim disciplinama vozila je fenomenalno i bila u samom vrhu – na drugoj, trećoj ili četvrtoj poziciji, ali to, nažalost, zbog neverovatno jake konkurencije, ovog puta nije bilo dovoljno za osvajanje medalje.

Osveženje za ceo tim iz Niša bila je Doroteja Stanojević. Ona je prvi put učestvovala na međunarodnom takmičenju i, u fitnes kategoriji devojčica do 8 godina, osvojila srebrnu medalju. Do kraja prvog takmičarskog dana Dora je držala prvu poziciju, ali je, zbog neiskustva vožnje po lošim vremenskim uslovima, u poslednjoj trci neznatno pokvarila plasman i u ukupnom skoru zauzela drugo mesto.

 

 

Trebalo bi napomenuti da su naše takmičarke, po prvi put u svojoj sportskoj karijeri, doživele da voze po mokroj i klizavoj stazi i po najvećem pljusku, ali su se, uprkos tom izazovu, odlično snašle i ipak vratile kući sa četiri odličja. Zbog lošeg vremena, organizatori su menjali raspored trka, a štafetne vožnje na kraju su morali i da otkažu jer vreme nije dozvolilo da sve teče po planu. Uprkos svemu, Segedinci su i ovoga puta bili izuzetni domaćini, a naš tim vratio se kući sa četiri odličja.

Sledeći izazov za Inlajn spid skejting tim “Ekstrim” iz Niša, koji je jedini srpski predstavnik na Istočno-evropskom kupu, biće 3. i 4. juna, u mađarskom Sombatelju. a do kraja leta čeka ih i trka u Tatabanji, takođe u Mađarskoj, kao i trka u Češkoj. Da imaju bolje sportske uslove za pripreme, kao i jaču finansijsku podršku, Nišlijke bi boje svog grada i svoje zemlje branile i u Nemačkoj i Austriji, a možda bi mogle i da uzvrate gostoprimstvo. Za sada, daju sve od sebe i ne odustaju od onoga šta vole i u čemu su, očigledno, među najboljima u Evropi.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.