Pirot obeležio 70 godina košarkaškog kluba (VIDEO)

Pirot je u petak 14. i subotu 15. juna bio centar srpske košarke. Košarkaški klub iz ovog grada je proslavio 70 godina postojanja i tim povodom je u dva dana organizovao niz manifestacija koje su posetili brojni građani, ali i poznate ličnosti iz sveta košarke.

Ovi svojevrsni dani košarke su pripremani dugo i pažljivo jer je povod izuzetno veliki.

Sve je počelo u petak u podne kada su u dvorištu Gimnazije „Pirot“ na zgradi nekadašnje “Sokolane” svečano otvorene spomen ploče Branislavu Ćiriću i Zvonimiru Minčiću, pionirima košarke u ovom gradu. Spomen ploču je uz diretorku Gimnazije „Pirot“ otvorio Svetislav Pešić, selektor reprezentacije Srbije, kome je Zvonimir Minčić bio prvi trener. Istog dana uveče je u Galeriji “Čedomir Krstić” predstavljen istorijat pirotske košarke, u njemu je dat osvrt na najznačajnije trenutke i ličnosti zaslužnih za razvoj ovog sporta, važne utakmice i igrače. Izložba je održana pod imenom “Jedna u dve”, jer je njen drugi deo bio posvećen liku i delu Svetislava Pešića, najpoznatijeg Piroćanca na svetu. U postavci koju je odradio Košarkaški savez Srbije mogli su da se vide trofeji i odličja Svetislava Pešića koje je osvojio tokom svoje dugogodišnje sportske karijere. Posle izložbe je u pirotskom Domu kulture održana svečanost na kojoj je prikazan dokumentarni film o istoriji košarke u ovom gradu, a predstavljena je i impresivna monografija o pirotskoj košarci. Posle toga su čelnici KK Pirot dodelili priznanja najznačajnijim pojedincima koji su obeležili prethodnih 70 godina u ovom klubu.

Jubileju pirotske košarke prisustvovao je ogroman broj zvanica iz sveta košarke, kao i predstavnici raznih institucija, kako lokalnih, tako i državnih. Pored selektora Pešića u dvostrukoj ulozi gosta i domaćina manifestacije bio je i Oliver Kostić, kao i svi članovi KK Pirot. Manifestaciju su uveličali predsednik OKS Žarko Zečević, generalni sekretar KSS Zlatko Bolić, novinar Aleksandar Miletić, potpredsednik KSS Dušan Projović, državni sekretar Marko Kešelj i mnogi drugi istaknuti sportski radnici, sportisti, aktuelni i bivši košarkaši, treneri i velikani ovog sporta.

Susreti raznih generacija pirotske košarke izazvali su lepe emocije. Moglo je da su čuje mnogo raznih priča iz ranijeg perioda. Košarkaški klub Pirot ima razloga da bude ponosan na svoju istoriju, ali i na organizaciju koju ima danas. „Pirot“ je ubedljivo najstabilniji klub u jugoistočnom delu Srbije, trenutno je član Druge muške lige Srbije, ali uvek ima jasan plan ispred sebe i visoke takmičarske ambicije, što je prava retkost u ovom delu države gde slični klubovi iz većih gradova nemaju dugoročne planove.

Sama proslava koju je pirotski klub organizovao je dokaz da će i naredne generacije imati šta da pamte i o čemu da pišu u nekim narednim izdanjima monografija i jubilejima koji tek predstoje.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.