Niš postao važna tačka na mapi paraglajderista iz celog sveta (VIDEO)

Niš postao važna tačka na mapi paraglajderista iz celog sveta (VIDEO)

Niš je još jednom domaćin najboljim evropskim i svetskim paraglajderistima. Sa poletišta Višegrad iznad sela Oreovac u opštini Pantelej, kao i sa Koritnika iznad Niške Banje, poleću najiskusniji piloti. 150 takmičara, među kojima je i 13 letačica, pristiglo je iz oko 20 zemlja sa gotovo svih kontinenata: Evrope, Azije, Afrike i Amerike.

Višegrad stena sa koje se poleće jedno je od najatraktivnijih svetskih poletišta i već nekoliko godina unazad nezaobilazna destinacija ljubiteljima paraglajdinga. Prizori iznad kojih lete retko se mogu naći na drugim mestima.

Takmičenje koje je u toku predstavlja Predevropsko prvenstvo u discipline prelet, koje je za naše letače, kao i letače iz Mađarske i Bosne i Hercegovine, ujedno i državno prvenstvo.

Iako su organizatori ove paraglajdin smotre veoma iskusni u svom poslu, aktuelno predevropsko prvenstvo i za njih i za pilote predstavlja test pred Evropsko prvenstvo 2020. za koje se, pred Evropskom paraglajding asocijacijom, kvalifikovao Vazduhoplovni savez Srbije.

Na generalnoj probi su i sami domaćini, niška opština Pantelej. Njihovo gostoprimstvo niko ne spori, ali je do naredne godine neophodno obaviti mnogo posla – urediti, pre svega, prilazne saobraćajnice jer je to šansa za razvoj čitavog kraja.

Paraglajderisti će svakodnevno iz Oficirskog doma biti transportovani do poletišta, a kasnije, u večernjim satima, nakon višečasovnih preleta, prikupljani sa terena u široj okolini Niša i vraćani u bazu. Neki od njih će imati povoljan vetar i više sreće, ali svi će se, kako su već najavili, vraćati Višegradu kad god se zažele dobrih preleta..


Povezane vesti

U Nišu održana skupština Planinarskog saveza Srbije (VIDEO)

Po prvi put u istoriji skupština Planinarskog saveza Srbije održana je u Nišu. Na taj način odato je i priznanje

Niške kendoke Mila, Marija i Danica – nove državne vicešampionke

Niške kendoke Mila i Marija Jovović i Danica Spasić nove su vicešampionke države. Na ekipnom Šampionatu u svim kategorijama održanom

U uzbudljivom odbojkaškom derbiju Niš bolji od Ribnice (VIDEO)

Odbojkaši Niša uspeli su da se revaširaju Ribnici za jedini poraz u tekućem prvenstvu. Nišlije su bile uspešnije i posle

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.