Niš postao važna tačka na mapi paraglajderista iz celog sveta (VIDEO)

Niš je još jednom domaćin najboljim evropskim i svetskim paraglajderistima. Sa poletišta Višegrad iznad sela Oreovac u opštini Pantelej, kao i sa Koritnika iznad Niške Banje, poleću najiskusniji piloti. 150 takmičara, među kojima je i 13 letačica, pristiglo je iz oko 20 zemlja sa gotovo svih kontinenata: Evrope, Azije, Afrike i Amerike.

Višegrad stena sa koje se poleće jedno je od najatraktivnijih svetskih poletišta i već nekoliko godina unazad nezaobilazna destinacija ljubiteljima paraglajdinga. Prizori iznad kojih lete retko se mogu naći na drugim mestima.

Takmičenje koje je u toku predstavlja Predevropsko prvenstvo u discipline prelet, koje je za naše letače, kao i letače iz Mađarske i Bosne i Hercegovine, ujedno i državno prvenstvo.

Iako su organizatori ove paraglajdin smotre veoma iskusni u svom poslu, aktuelno predevropsko prvenstvo i za njih i za pilote predstavlja test pred Evropsko prvenstvo 2020. za koje se, pred Evropskom paraglajding asocijacijom, kvalifikovao Vazduhoplovni savez Srbije.

Na generalnoj probi su i sami domaćini, niška opština Pantelej. Njihovo gostoprimstvo niko ne spori, ali je do naredne godine neophodno obaviti mnogo posla – urediti, pre svega, prilazne saobraćajnice jer je to šansa za razvoj čitavog kraja.

Paraglajderisti će svakodnevno iz Oficirskog doma biti transportovani do poletišta, a kasnije, u večernjim satima, nakon višečasovnih preleta, prikupljani sa terena u široj okolini Niša i vraćani u bazu. Neki od njih će imati povoljan vetar i više sreće, ali svi će se, kako su već najavili, vraćati Višegradu kad god se zažele dobrih preleta..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.