Nibak – proveren kvalitet sada i u ženskoj košarci!

 

 

Ženska košarkaška sezona se zvanično završila, ali se u Nišu dešavaju zanimljive stvari. Omladinski košarkaški klub Nibak u svojoj 25. godini postojanja za ovo leto najavljuje formiranje ženske ekipe, seniorske koja će se takmičiti u Prvoj ženskoj regionalnoj ligi, ali i škole košarke za nove nade. Klub će nastaviti put po kome je godinama unazad prepoznatljiv u muškoj košarci u Srbiji, a to je rad sa decom i mlađim kategorijama. Za početak će formirati škole košarke za dečake i devojčice od sedam do trinaest godina, a organizovaće i letnji košarkaški kamp u svim generacijama košarkašica, od pionirki do seniorki.

 

Nosioci novog Nibakovog projekta su Milena Vukićević i Anđela Radović, košarkašice sa zavidnom igračkom karijerom. Odlučile su da svoje košarkaško znanje podele mlađim naraštajima i da se upuste u  izazove u klubu iz rodnog grada. Njihova želja je da deca rade u najboljim uslovima u kojima će moći da ostvare svoj puni potencijal.

 

 

“Rad sa početnicima i mlađim pionirima i pionirkama biće usmeren na njihov fizički razvoj i na usvajanje i razvoj osnovih košarkaških veština. Shodno njihovoj konstituciji, obezbedile smo koševe sa podesivom visinom u cilju pravilnog izvođenja osnovnih košarkaških elemenata tehnike. U radu sa pionirkama i devojkama starijeg uzrasta naš primarni cilj biće usavršavanje njihovih košarkaških veština i poboljšanje motoričkih sposobnosti. Plan je da sredinom avgusta počnu pripreme naše seniorske ekipe koja će se takmičiti u Prvoj ženskoj regionalnoj ligi” – izjavila je Milena Vukićević, viši trener košarke sa crvenom FIBA licencom, svojevremeno mlada reprezentativka Jugoslavije, košarkašica koja je osvajala trofeje širom Evrope u timovima poput Barselone, Madeire, Kroacije, ali i u domaćim ekipama Hemofarmu i Kovinu.

 

U Nibaku žele da pruže mogućnost perspektivnim devojkam da uče i igraju sa iskusnim i trofejnim košarkašicama.

 

 

“Osnovna ideja naše priče je da svoje iskustvo i znanje prenesemo mladoj, talentovanoj deci ovog grada. Ove godine, baš kada obeležavamo jubilej 25 godina postojanja Nibaka, imamo želju da klub oživi u najboljem svetlu i bude ono što je bio i do sada, rasadnik talenata ovog grada. Prva naša akcija je pokretanje letnjeg kampa u koji su dobrošle sve devojke i devojčice koje žele da rade na individualnom košarkaskom i fizičkom napretku. Kao najveći izazov kluba, u predstojećem periodu, definitivno vidimo selekciju seniorske ekipe. Cilj nam je da mlade, talentovane devojke, uz dosta rada tokom sezone, steknu samopouzdanje i ekspresno se izbore za ulazak u Drugu ligu Srbije. Pred nama je svakako jedno uzbuljivo leto i, nadamo se, sezona puna uspeha” – istakla je Anđela Radović, operativni trener košarke i košarkašica koja je prošla sve mlađe reprezentativne selekcije naše zemlje i koja ima sjajnu karijeru u Srbiji i u inostranstvu.

 

Omladinski košarkaški klub Nibak je osnovan 1998. godine i sinonim je za rad sa mlađim kategorijama u muškoj košarci. U prethodnoj deceniji Nibakova škola je u svakoj generaciji imala minimum jednog mladog reprezentativca i na sjajan način su reprezentovali grad Niš u Srbiji i regionu. Milan Josić je najpoznatije trenersko ime iz Niša, a upravo ga je rad u Nibaku svojevremeno i preporučio za mesto trenera kadetske reprezentacije Srbije, pa je tako postao jedini trener iz Niša koji je bio prvi trener neke reprezentativne selekcije. Josić je doneo Nišu i jedini trofej u muškoj košarci, kao trener kadetske ekipe Ergonoma, igrača rođenih 1990. godine i mlađih, bio je prvak Srbije i Crne Gore. Danas radi u beogradskom Dinamiku i aktuelni je juniorski šampion Srbije sa tom ekipom, a potpuno podržava formiranje ženskih selekcija u Nibaku.

 

“Veoma mi je drago što su se Milena i Anđela odlučile na ovaj korak. Nišu nedostaju mladi treneri profesionalci, mislim na to da im je košarka osnovni posao, a ne dodatni, da su 24 sata dnevno u njoj. Milenu i Anđelu sam i trenirao, znam koliko su kvalitetne košarkašice i znam da su se usavršavale za posao koji će da rade i siguran sam da imaju šta da pokažu mladim generacijama. Drago mi je što Nibak nastavlja svoj život i što traje evo već 25 godina. Nosioci ovog “novog talasa” imaju moju apsolutnu podršku i stojim im na raspolaganju za bilo kakvu vrstu pomoći” – izjavio je Milan Josić.

 

Josić će biti jedan od promotera letnjeg kampa, a Vukićević i Radović ga ističu kao mentora i srećne su što mogu da računaju pomoć takvog stručnjaka. Za kamp najavljuju dolazak trofejnih trenera i košarkaša. Iz Nibaka pozivaju sve zainteresovane da se jave klubu, telefonom ili putem društvenih mreža FB i instagram ili na telefone 0638153036 i 062452760, i da se sami upoznaju sa projektom kluba.

 

 

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.