Nais sjajan domaćin, Bijeljina dominantna

 

Niš je u subotu 26. marta bio domaćin turnira Balkanske lige u košarci u kolicima (Balkans Wheelchair Basketball League – BWBL). BWBL čine ekipe iz četiri države Balkana: Bosne i Hercegovine (KKK Bijeljina – Bijeljina), Bugarske (BKHU Levski – Sofija), Crne Gore (KK OSI Paramont – Podgorica) i Srbije (KKK Nais – Niš). Te četiri ekipe odigrale po dve utakmice u okviru trećeg kola lige koje se igra turnirski. Prva dva kola odigrana su u Bijeljini i Podgorici, a nakon niškog turnira očekuje nas još jedan, završni, početkom maja u prestonici Bugarske, Sofiji.

 

U prvoj utakmici turnira Paramont iz Podgorice je savladao ekipu Levskog iz Sofije 71:38. Nakon toga je viđen derbi dana na parketu dvorane Čair, domaći Nais je odmerio snage sa najvećim favoritom turnira, Bijeljinom. Ekipa iz Republike Srpske je bila bolja i pobedila je 72:46. Bijeljina je nakon toga odigrala još jedan meč protiv Paramonta, pobedila je rezultatom 56:42 i praktično je u Nišu obezbedila prvu titulu prvaka BWBL i pre završnog turnira u Sofiji. U poslednjem meču dana, Nais je uspeo da obraduje domaću publiku, savladao je ekipu Levskog 45:29.

 

 

 

Mnogo važniji od rezultatskog dela bio je onaj suštinski, ljudima sa invaliditetom omogućeno je još jedno sjajno sportsko takmičenje i to u ambijentu kakav sigurno nije viđen u regionu kada je reč o košarci u kolicima. Dvorana Čair je izgledala prelepo, a tehnička podrška uz svetlosne efekte bila je kao na najpoznatijim sportskim događajima u Evropi. Utakmice je pratio i veliki broj gledalaca, posebno na utakmicama domaćeg Naisa. Apsolutno svi učesnici složni su u oceni da je ovaj turnir bio najspektakularniji kome se u u dosadašnjoj karijeri prisustvovali.

Veličanstvena atmosfera u hali Čair obeležila je treći turnir Balkanske lige. U sjajnoj atmosferi, organizaciju na najvišem nivou, uživali su svi timovi, a niška publika videla je najbolju košarku u kolicima koja se igra na Balkanu! Zahvaljujemo se svim učesnicima, publici, pokroviteljima, sponzorima, prijateljima kluba na velikoj podršci uz koju smo na najbolji mogući način reprezentovali Niš i Srbiju!” – izjavio je prof. dr Marko Aleksandrović, izvršni komesar BWBL.

 

 

 

Utakmici je prisustvovao i veliki broj zvanica iz zemlje i inostranstva, a turnir su otvorili predstavnici Grada Niša i Dušan Projović, potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije zadužen za takmičenja. Između ostaliha, na turniru su bili predstavnici ambasada Crne Gore i Bugarske, kao i predstavnici rukovodstva Grada Bijeljine.

 

U organizaciji turnira od velike pomoći bili su volonteri koji su studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Sve utakmice su gledaoci mogli videti direktno putem platforme Youtube na kanalu produkcije South media.

 

Više o BWBL možete videti na FB stranici BWBL i KKK Nais.

Ekipa sportskih radnika i entuzijasta okupljenih oko profesora Marka Aleksandrovića dala je lekciju svima koji se bave sportom u Nišu, kakav pristup poslu treba imati i šta je to što pravi razliku između vrhunskih i prosečnih. Košarka u kollicima u Nišu iz dana u dan napreduje zahvaljujući ovom timu ljudi i za kratko vreme već je u rangu sa najboljim ekipama u regionu, a ovakav pristup garantuje i dalje napredovanje i predstavljanje grada Niša u najlepšem svetlu.

 

foto: Lavrenčić

 

REZULTATI:
KK OSI Paramont (Podgorica) – BKHU Levski (Sofija) 71:38 (Mišurović 35, Pandžić 27 – Ivanov 21, Kostov 4)
KKK Nais (Niš) – KKK Bijeljina (Bijeljina) 46:72 (Švraka 26, Jovanović 4 – Kamberović 29, Imširović 14)
KK OSI Paramont (Podgorica) – KKK Bijeljina (Bijeljina) 42:56 (Mišurović 13, Pandžić 12 – Kamberović 12, Sikima 12)
KKK Nais (Niš) – BKHU Levski (Sofija) 45:29 (Švraka 22, Makulović 6 – Ivanov 16, Jovanović 6)

TABELA:
KKK Bijeljina (Bijeljina)            6/0   382:280  12
KK OSI Paramont (Podgorica) 3/3   345:293    9
KKK Nais (Niš)                            3/3   291:330    9
BKHU Levski (Sofija)                 0/6   263:375   6

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.