„Nais Open 2020“ – pobeda solidarnosti i košarke nad invaliditetom

 

U Bojniku je proteklog vikenda održan turnir košarke u kolicima „Nais Open 2020“ koji se održao po drugi put pod pokroviteljstvom grada Niša.  Turnir je održan u Bojniku zbog epidemiološke situacije u Nišu, a učestvovale su četiri ekipe, KKK „Singidunum“ iz Beograda (šampion države), KKK „Bijeljina”, KKK „Despot“ iz Beograda i domaćin, KKK „Nais“ iz Niša.

 

Žreb je hteo da se u prvoj utakmici susretnu bratski „Nais“ i „Bijeljina“. Klub iz Semberije predvođen bivšim reprezentativcem Borisom Cvjetkovićem i supertalentovanim Strahinjom Rosuljašem, nije se dao iznenaditi i pobedio je sa 42:31.

 

Drugu utakmicu su odigrali beogradski rivali KKK „Singidunum“ i  KKK „Despot“. Favorizovani šampion države predvođen kapitenom reprezentacije Srbije, legendarnim Željkom Ćirkovićem, te povremenim reprezentativcem Bojanom Cvijanovićem, lako je odneo pobedu nad mlađim klubom iz prestonice (54:17).

 

Utakmica za treće mesto bila je podela megdana između starih rivala, „Naisa“ i „Despota“. Drama koja je pratila u prošlosti duele ova dva tima je izostala, jer je KKK „Nais“ kontrolisao celu utakmicu iskoristivši odsustvo centara protivnika I trijumfovao sa 40:27.

U finalnom meču sastali su se „Bijeljina“ i „Singidunum“.  Maestralni Željko Ćirković je sa 31 poenom, 14 skokova i 9 asistencija predvodio Beograđane do pobede i osvajanja turnira (64:33), pa je zasluženo dobio nagradu za najboljeg igrača turnira. Treba dodati da je nagradu za najmlađeg igrača dobio trinaestogodišnji Uroš Peralović iz domaće ekipe.

Imali smo tri treninga pred turnira posle tronedeljne pauze, igrali bi još bolje, iako sam prikazanim zadovoljan. U poslednja tri meseca smo imali dosta takmičarskih i prijateljskih utakmica, pa su se neki nedostaci otklonili. Centri su bili sigurniji, a odlično smo se kretali. Bojnik nam je ukazao gostoprimstvo, ima sjajnu halu, putovaćemo iz Niša u narednom periodu jednom do dva puta sedmično i obećavam, biti još bolji. Žao mi je što nisu sa nama bili Nikola Kato, Dušan Lazarević i Dejan Šimandli.“ – zadovoljan je prof. Miljan Hadžović, trener KKK „Nais“.

 

Gosti iz Bijeljine su bili po prvi put u Bojniku, noćili u Nišu, ne kriju da im prija gostoprimstvo juga Srbije. „Čestitam na pobedi ekipi KKK „Singidunum“ i maestralnoj roli neprikosnovenog Željka Ćirkovića. Zahvaljujem se našem bratskom klubu, KKK „Nais“ na gostoprimstvu. Nosimo prelepe utiske domaćina iz Bojnika koji su na svakom koraku bili nama iz Bijeljine na usluzi, od srca im hvala od nas Semberaca.“ – rekao je kapiten KKK „Bijeljina“ i bivši reprezentativac Srbije, Boris Cvjetković.

 

 

Sistemska podrška Grada Niša

 

Košarka u kolicima u Srbiji doživljava poslednjih godina renesansu, a KKK „Nais“ se čini najaktivniji u tom sportu. Postaje nezaobilazan činilac okupljanja osoba sa invaliditetom, ali i promoter sporta među tom populacijom, ne samo u Nišu, već i u delu Srbije koji gravitira tom gradu. Turnir „Nais Open 2020“, reklo bi se, „kruna“ je ove turbulentne 2020.

 

Već drugu godinu zaredom smo organizovali ovaj turnir. Zahvaljujem se Gradu Nišu i gradonačelnici Dragani Sotirovski na podršci turniru košarke u kolicima „Nais Open 2020“. Zahvaljujem se većniku za sport, Branislavu Kačaru, sekretaru Sekretarijata za omladinu i sport, Saši Šagriću, šefu Odseka za sport pri Sekretarijatu za omladinu i sport, Predragu Jančiću. Grad Niš sistemski podržava KKK „Nais“. – zahvalan je na podršku Grada Niša klubu kojim predsedava, prof. dr Marko Aleksandrović.

 

 

 

Solidarnost Bojnika kada je najteže košarkašima u kolicima

 

Od kada je početkom novembra hala „Čair“ pretvorena u kovid bolnicu, KKK „Nais“ je morao da kolica i ostalu kabastu opremu prenese u kuće igrača i trenera. Aktivirana je dobra komunikacija sa predstavnicima Opštine Bojnik, Sportskog saveza Opštine Bojnik (SSOB) i Ustanove „Sportska hala“ Bojnik (USHB) koja je započela organizacijom utakmice KKK „Nais“ i KKK „Tigar“ koja je odigrana sredinom oktobra u Bojniku. Bojničani su širom otvorili vrata košarkašima u kolicima iz Niša, prihvatili su na čuvanje kolica i opreme, a obezbedili su termine za trening i utakmice. Inicijativa da se „Nais Open 2020“ organizuje u Bojniku je od strane sportskih radnika iz tog mesta oberučke prihvaćena.

 

Nije bilo dileme da li bi otvorili vrata sportistima sa invaliditetom iz Niša. Objekat USHB je prilagođen po svim standardima osobama sa invaliditetom. Imamo iskustva sa organizovanjem stonoteniskih turnira osoba sa invaliditetom, a sada stičemo iskustvo i sa košarkom u kolicima. SSOB je ponosan što može da bude solidaran košarkašima u kolima iz Niša i da im pruži privremeni dom za treninge i utakmice. Organizacija turnira je jedan organizacioni iskorak SSOB i USHB, zadovorni smo realizacijom.“ – ponosan je na domaćinstvo Bojnika, Dejan Arsić, predsednik SSOB.

 

Poznato je da većina sportskih kolektiva osoba sa invaliditetom iz Niša ima kolosalnu podršku Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, što nije zaobišlo i KKK „Nais“. U KKK „Nais“ smatraju da je diplomirani kadar sa pomenutog fakulteta koji je u Bojniku na bitnim pozicijama za sport, uticao presudno na sve događaje tokom oktobra i novembra, a vezani za košarku u kolicima.

Čestitam Bojniku što na bitnim pozicijama za sport je kadar koji je završio Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Prof. Miloš Aranđelović je savetnik za sport u Opštini Bojnik, prof. Dejan Arsić je predsednik SSOB, a prof. Igor Zdravković, stručni saradnik u USHB. Bili su moji odlični studenti, ali su još bolji ljudi. Mene svojom stručnošću i ljudskim kvalitetima nisu iznenadili, ali goste iz Beograda i Bijeljine jesu.“ – ne krije ponos na svoje bivše studente prof. dr Marko Aleksandrović, predsednik KKK „Nais“.

 

 

Inače, turniru su prisustvovali i predsednik i generalni sekretar Saveza košarkaša u kolicima Srbije (SKKS), Vladimir Kuzmanović i Mladen Pajević. „Do pre dve godine je bilo nezamislivo da postoji klub na jugu Srbije, a sada se najviše utakmica i turnira igra u tom delu zemlje. Bojnik će nam, svakako, biti stalna destinacija, moguće i za međunarodne utakmice“ – rekao je Vladimir Kuzmanović, predsednik SKKS.

 

 

KKK „Nais“ –  KKK „Bijeljina“ 31:42 (7:6, 4:9, 2:12, 18:15)

Sudije: Stanković, Milošević

KKK „Nais“: Peralović (1 sk, 1 as), Vasiljković 6 (3 sk), Hadžović 5 (8 sk, 2 as), Stevanović-Orelj 9 (4 sk, 2 as), Kostić 4 (1 sk, 1 as), Kovačić (3 sk), Nonković 2 (4 sk, 5 as), Dinić 5 (7 sk, 2 as)

KKK „Bijeljina“: Cvjetković 14 (4 sk, 3 as), Rosuljaš 14 (13 sk, 1 as), Šarenac (8 sk, 4 as), Erdevečiler  6 (8 sk, 1 as), Krstić 3 (4 sk, 2 as), Popović 5 (6 sk, 1 as)

 

 

KKK „Singidunum“ –  KKK „Despot“ 54:17 (8:6, 14:2, 18:2, 14:7)

Sudije: Zdravković, Milošević

KKK „Singidunum“: Gojković 4 (6 sk.), Živanović 4 (6 sk, 3 as), Ćirković 24 (20 sk, 7 as), Cvijanović 18 (6 sk, 1 as), Vezmar 4 (1 sk, 2 as), Pajević.

KKK „Despot“: Jovanović 4 (1 sk, 1 as), Makulović (1 sk, 2 as), Vukašinović 9 (12 sk, 1 as), Bicok 2 (1 as), Zelen 2 (4 sk), Marić, Fucić

 

 

KKK „Nais“ –  KKK „Despot“ 40:27 (9:4, 11:10, 12:3, 8:10)

Sudije: Zdravković, Stanković

KKK „Nais“: Peralović (1 sk), Vasiljković 2 (4 sk), Hadžović 11 ( 8 sk, 1 as), Stevanović-Orelj 7 (9 sk, 2 as), Kostić 6 (2 sk, 5 as), Kovačić 2 (6 sk, 1 as), Nonković 4 ( 5 sk, 3 as), Dinić 8 (9 sk, 1 as)

KKK „Despot“: Jovanović 4 (3 sk, 2 as), Makulović 4 (6 sk, 2 as), Vukašinović 17 (13 sk), Bicok 2 (2sk, 2 as), Zelen (3 sk), Marić, Fucić (1 sk)

 

 

KKK „Singidunum“ –  KKK „Bijeljina“ 64:33 (12:6, 14:14, 15:11, 19:2)

Sudije: Zdravković, Stanković

KKK „Singidunum“: Gojković 3 (4 sk), Živanović 4 (3 sk, 1 as), Ćirković 31 (14 sk, 9 as), Cvijanović 14 (4 sk, 4 as), Vezmar 6 (1 sk), Pajević 6 (2 sk, 1 as).

KKK „Bijeljina“: Cvjetković 6 (7 sk, 9 as), Rosuljaš 10 (7 sk), Šarenac 4 (4 sk), Erdevečiler  4 (1 sk), Krstić 2 (2 sk), Popović 2 (4 sk), Hadžović 5 (4sk).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.