Košarkaši u kolicima u Nišu bez prostora za trening. Ugroženo postojanje kluba

Sportsko udruženje košarke u kolicima Nais uoglasilo se saopštenjem nezadovoljno odnosom grada prema njemu. Time što im već u dužem vremenskom periodu nije dodeljen termin i prostor za rad i trening, ugroženo je i samo postojanje kluba. Saopštenje prenosimo u celosti:

 

 

“Sportsko udruženje košarke u kolicima Nais (KKK Nais) osnovano je 2017. godine. Primarni cilj udruženja je okupljanje osoba sa i bez invaliditeta radi profesionalnog i rekreativnog bavljenja ovim sportom u cilju bolje inkluzije, rehabilitacije i socijalizacije osoba sa invaliditetom. Ipak, zbog organizaciono-tehničkih problema, pre svega oko nabavke dovoljnog broja specijalizovanih kolica, trenažne aktivnosti počele su početkom 2019. godine. 

 

Tokom kratke istorije postojanja, tri igrača koja su potekla u Nišu obukli su dres reprezentacije Srbije. Takođe, trener naše ekipe i fizioterapeut deo su stručnog štaba reprezentacije. Da naši rezultati nisu ostali nezapaženi u međunarodnim ovirima svedoči partnerska saradnja sa klubovima iz četiri države (Srbije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore). Klub trenutno broji dvadesetak članova, od kojih su 2/3 osoba sa invaliditetom. Velikim radom i trudom uspeli smo da stabilizujemo klub i postanemo ravnopravan član Saveza košarkaša u kolicima Srbije (u daljem tekstu – SKKS).

 

U obnovljenoj Prvoj ligi Srbije (u daljem tekstu – PLS) u sezoni 2019/2020 godine osvojeno je 4. mesto, a 3. u Kupu Srbije. U tekućoj sezoni 2020/2021 ostvarene su pobeda i poraz. Sredinom januara, osvojeno je 3. mesto na turniru 3×3 basketa u kolicima u Beogradu. U nedelju, 28. februara, nastavlja se takmičenje u PLS. Protivnici su nam KKK Bijeljina iz Bijeljine i KKK Despot iz Beograda.

 

Nažalost, zbog velike nepravde i diskriminacije u poslednjih nekoliko meseci, igrači KKK Naisa na utakmice odlaze nespremni. Hala Čair krajem oktobra prošle godine pretvorena je u kovid bolnicu. U preostalim sportskim dvoranama kojim upravlja lokalna samouprava, i u kojima treniraju ostali niški klubovi, našem klubu nisu dodeljeni termini za trening i pored usmenih i pisanih apela i molbi. Moglo bi se reći da je KKK Nais od 1. novembra postao beskućnik! Na našu žalost, i nakon više od četiri meseca taj status nije se promenio.

 

Pored svih problema, u prethodnom periodu rukovodstvo kluba uspelo je da pronađe alternativno rešenje. Predstavnici lokalne samouprave i sporta u Bojniku obezbedili su nam depo za kolica i opremu, kao i termine za trening. Pored treninga, obezbeđeni su i termini za prijateljske utakmice i turnir „Nais Open 2020“ koji je krajem novembra uspešno organizovan u Bojniku. Uz pokroviteljstvo Opštine Bojnik, a u saradnji sa Sportskim savezom Opštine Bojnik i SKKS organizovali smo i „Međunarodni turnir košarke u kolicima Bojnik 2021“ sa učešćem reprezentacija Srbije, Bugarske i Crne Gore. Za razliku od predstavnika rukovodstva u Nišu koji su nam zatvorili sva vrata, sa rukovodstvom Bojnika uspeli smo da ostvarimo fantastičnu saradnju.

 

 

Ipak, odlukama nadležnih organa lokalne samouprave, osobe sa invaliditetom nisu samo diskriminisane, jer nemaju pravo da kao drugi sportisti treniraju u javnim objektima u vlasništvu Grada Niša, već im je proterivanjem u drugi upravni okrug naneta i velika psiho-fizička šteta jer su napori izazvani dugim putovanjima veoma teški imajući u vidu koliko je kompleksno organizovati putovanje osoba sa različitim vrstama hendikepa i pratećom sportskom opremom. 

 

Kada smo krenuli u formiranje kluba mislili smo da će nam najveći problem biti iskusniji protivnički timovi. Problemi sa kojima smo se suočili pokazali su da nam nisu obezbeđeni ni osnovni uslovi za normalno obavljanje trenažnog procesa. Članovima kluba koji su osobe sa invaliditetom nije omogućen samostalni ulazak u malu salu hale Čair gde su se do novembra održavali treninzi. I pored usmenih i pismenih molbi rukovodstvu Grada i SC Čair da se  postavi rampa na ulazu, to se do sada nije dogodilo. Igrači sa invaliditetom u salu su ulazili uz personalnu asistenciju drugih igrača i članova kluba. Ni u samoj sali nisu postojali odgovarajući uslovi jer ne postoji prilagođen pristup svlačionici i tušu.

 

KKK Nais nema nameru da i u narednom periodu opterećuje predstavnike Grada Niša u vezi pomenutih problema. Razmatraju se i drugi načini da se problemi reše. Rukovodstvo kluba svesno je da ovim saopštenjem rizikuje podršku Grada za tri programa za koje je aplicirano za sufinansiranje, ali smatramo da više nemamo šta da izgubimo. Finansijska sredstva koja dodeljuje Grad ne znače ništa ako ne možemo da imamo dostojanstvene uslove i treniramo u svom gradu. Jednak tretman u društvu kao i prilagođavanje javih sportskih objekata potrebama osoba sa invaliditetom civilizacijske su tekovine za koje, očigledno, niko u Gradu nema sluha. 

 

Zbog svega navedenog, ozbiljno razmišljamo da obustavimo rad i istupimo iz svih takmičenja. 

Sa velikim žaljenjem, ali realno,

KKK Nais

 

Dodatak:

KKK Nais smatra da su prekršeni ili nisu u potpunosti ispoštovani sledeći članovi Zakona o sportu, Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom i Zakona o zabrani diskriminacije:

Zakon o sportu: član 4. stav 1; član 4. stav 2; član 4. stav. 11; član 112. stav 9; član 137. stav 1; član 146. stav 3; član 176 stav 25.

Zakon o zabrani diskriminacije: član 7; član 17. stav 2.

Zakona o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom: član 4; član 11. stav 1; član 11. stav 2; član 13. stav 1; član 13. stav 5; član 16. stav 1; član 16. stav 3; član 33; član 38.”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.