Košarka u kolicima dopada se i klincima iz Malče (VIDEO)

Košarka u kolicima jedan je od prvih paraolimpijskih sportova i igra se od prve Paraolimpijade održane u Rimu 1960. godine.Nastala je sredinom četrdesetih u cilju rehabilitacije ljudi koji su u Drugom svetskom ratu zadobili teške invaliditete. Pravila ove igre gotovo su identična pravilima Međunarodne košarkaške federacije: teren je istih dimenzija, kao i visina koševa, a utakmica traje četrdeset minuta. Učestvuju igrači sa različitim stepenom invaliditeta koji im onemogućava ili otežava samostalno kretanje, ali mogu je igrati i osobe bez invaliditeta.

 

Te, kao i mnoge druge zanimljivosti o ovom sportu,prezentovane su učenicima OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz niškog sela Malča. Njima je, kroz projekat „Košarka u kolicima dopada se klincima“, omugućeno da upoznaju osnivače trenere i igrače Kluba košarke u kolicima „Nais“ i da saznaju sve što ih zanima o njihovom funkcionisanju u Nišu, Srbiji i regionu.

 

 

 


 

Osnovci iz Malče pokazali su veliko interesovanje za ovo sportsku temu i svojim gostima postavili sijaset pitanja. Projekat „Košarka u kolicima dopada se klincima“ realizuje se tri godine zaredom, a ove i prothodne, uz podršku GO Pantelej.

 

Nakon jednočasovnog druženja, strpljivi đaci dobili su od gostiju 5 košarkaških lopti, a najradoznaliji među njima isprobali su i kolica. Priliku da i iz sedećeg polažaja vode loptu i šutiraju na koš imali su već za nekoliko dana, jer im je Klub košarke u kolicima “Nais” uzvratio gostoprimstvo pozvavši ih da zajedno treniraju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.