Konstantinovi klinci u centru pažnje!

 

Košarkaška vest dana za Nišlije stigla je iz Omladinskog košarkaškog kluba Konstantin, njihov prvotimac, doskorašnji junior, Aleksa Stevanović dobio je poziv na širi spisak kandidata za učešće na FIBA U20 Evropskom prvenstvu koje će se od 17. do 25. juna održati u Tbilisiju. Pozivom je ukazana velika čast, ali i obaveza ovom mladom momku koji je zbog povrede propustio veliki deo prethodne sezone.

 

Iza nas je još jedna neuspešna sezona seniora Konstantina, ali poziv Stevanoviću, kao i dešavanja vezana za mlađe kategorije ovog niškog kluba menjaju u pozitivnom smeru sliku u ovom košarkaškom kolektivu.

 

Konstantin je u prethodnoj sezoni radio sa šest selekcija mlađih kategorija čiji je rad kontrolisalo osam trenera. Juniori i kadeti sada već u kontinuitetu igraju elitno takmičenje, prvenstvo Srbije, kroz koje uspešno afirmišu mlade igrače. Kadetska ekipa je pobednik Regionalne lige Istočne Srbije, mlađi pioniri su se plasirali na završni turnir istog takmičenja. Pionirsku ligu igrali su sa godinu dana mlađom decom u odnosu na konkurenciju.

 

 

Trener Milan Tubić tri sezone radi sa juniorima i kadetima Konstantina, a kuriozitet je što samostalno vodi obe selekcije u elitnom rangu takmičenja srpske košarke.

 

“Još jedna sezona iza nas u kojoj smo igrali najviši rang kada je uopšte niška košarka u pitanju, bez obzira što se radi o mlađim kategorijama. Ostaje žal što se sa juniorskom ekipom nismo plasirali među osam najboljih ekipa u Srbiji, ali sam zadovoljan jer smo igrali dobro i bili čvrst protivnik svima” – izjavio je Tubić o minuloj sezoni.

 

 

Upravo je završni turnir Roda juniorske lige Srbije bio specifičan što se, uprkos tome što niške ekipe nije bilo na turniru, u zvezdu manifestacije pretvorio Vuk Vasić, junior Konstantina. Na kraju turnira koji je osvojila beogradska Mega, prilikom dodele nagrada tri puta je Vasić izlazio pred okupljene i dobijao aplauz. Piroćanac iz Konstantina je najbolji igrač lige, najbolji strelac lige i član najbolje petorke takmičenja.

 

 

“Vuk Vasić, Aleksa Ristić, Aleksa Stevanović su samo neki od pokazatelja da postoji kvalitet u Nišu i ovom delu Srbije, i po talentu igrača i po načinu rada. Tužan sam zato što u našem sastavu nismo imali, naše igrače, koji igraju trenutno van Niša. Sa “našom” decom Svetozarevićem (Dinamik), Ilićem (Borac Zemun), Stepanovićem (Metalac), Markovićem (V.Han), Raičevićem (povreda), Jankovićem (Nemačka) siguran sam da bismo bili kandidati za medalju. Ipak, najvažnije je da svake godine postoje mladi igrači koji izlaze iz juniorskog pogona. Nadam sa ćemo u budućnosti uspeti da ih zadržimo uz adekvatne uslove za rad. Rad i talenat očito nisu problem, što me i motiviše za narednu godinu, gde ćemo imati kvalitetne juniore 2003/04 i kadete 2005 koji su reprezentacija regiona u malom, da još jednu godinu afirmišemo mlade i talentovane igrače kroz najelitnije takmičenje u Srbiji!” – istakao je Tubić.

 

 

 

Aleksa Stevanović je odavno prvotimac, pritisak igranja u seniorskom rangu već su osetili Vuk Vasić i Dimitrije Nikolić, a seniorski debi imali su još i junior Marko Bulajić, kao i kadet Miloš Aranđelović. Pored Stevanovića, realno je očekivati nakon ovakve sezone da i Vuk Vasić dobije poziv za juniorsku reprezentaciju, a potencijalni kadetski reprezentativac je i Aleksa Ristić. Kadet Nikola Petrović, o kome je portal “Sport juga” pisao najbolji je trojkaš Triglav kadetske lige Srbije. U mlađim pionirima i pionirima Konstantin je imao 10 igrača koji su učesnici regionalnih reprezentacija, kroz regionalne i savezne treninge…

 

U sezonama iza nas Konstantin u seniorima nije uspevao da materijalizuje ono što je imao u mlađim kategorijama, da li će se stvari u budućnosti promeniti videćemo u danima koji dolaze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.