Golbal klub „Nais“ se pojačao pred međunarodni turnir u Nišu

U Nišu se, narednog vikenda, održava Međunarodni turnir u golbalu, koji će okupiti nekoliko najjačih ekipa iz regiona. Pored domaćina, Golbal kluba „Nais“,učešće su potvrdili i golbalisti iz Beograda, Kruševca, Sofije, Sarajeva i Nikšića.

Iako su Nikšićani najavljeni kao glavni favoriti turnira, dobra vest za Nišlije je da će njjihov tim biti pojačan ulaskom iskusnog švetskog golbal reprezentatica Dženana Ajdanovića.

Ajdanović će,na najavljenom turniru 23. juna, nastupiti sa ekipom “Naisa” ali je u perspektivi i dugoročna saradnja sa ovim niškim klubom. To, međutim, ne dovodi u pitanje Dženanov angažman u švedskom nacionalnom golbal timu.

„Rođen sam u Švedskoj, u kojoj sam se školovao, koja mi daje svu podršku, gde mi živi porodica… Nastup za Švedsku se ne dovodi u pitanje. Ono što se drastično menja u mojoj profesionalnoj karijeri i privatnom životu je velika verovatnoća da dobar deo godine provodim u Srbiji, tačnije u Nišu, gde bi trenirao i nastupao za Golbal klub „Nais“, išao na pripreme i kampove. U Nišu su solidni uslovi za trening, sjajni saigrači, odlični treneri, pozitivna atmosfera… Činjenica da postoji direktan let na relaciji Malme-Niš, realizacija tih planova je veoma laka.“

Za vreme boravka u Nišu, Ajdanović će biti gost na nastavi iz oblasti fizičkih aktivnosti osoba sa invaliditetom na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Šveđanin je, inače, prijatno iznenađen činjenicom da se na niškom DIF-u tolika pažnja poklanja golbalistima i ostalim sportistima sa invaliditetom.

“Ne znam za neki fakultet sporta na planeti, kao što je slučaj sa niškim „DIF-om“, da školuje trenere golbala, posebno osobe sa oštećenim vidom. Obišao sam ceo svet, ali nigde nisam video da studenti nekog fakulteta sporta bar jednom sedmično igraju golbal, što između sebe, što protiv „pravih“ golbalista. Jedva čekam da se družim sa studentima tog fakulteta koji će na turniru biti igrači, treneri, sudije i volonteri“, kaže švedski golbalista.

Dvadesettrogodišnji Ajdanović, inače poreklom iz Novog Pazara, rođen je, odrastao i školovao se u Landskroni, nedaleko od Malmea. Sa samo dve godine operisao je tumor u glavi, nakon čega je imao veliko oštećenje vida. Zahvaljujući, međutim, kvalitetnoj i sistemskoj podršci koju Kraljevina Švedska pruža osobama sa invaliditetom, i podršci svoje porodice, Dženan je postao je vrhunski golbalista. Kao član ekipe FIFH iz Malmea, petostruki je prvak Švedske.

 

Preuzeto iz teksta koji je redakciji Sporta juga dostavio prof. dr Marko Aleksandrović sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.