Erasmus plus uspešno spojio Osijek i Niš (VIDEO)

Univerzitet u Nišu godinama uspešno sprovodi mobilnost studenata, akademskog i neakademskog osoblja u okviru programa Erasmus plus . Sarađuje se sa mnogim visokoškolskim ustanovama u Evropi. Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja (FSFV) kao deo pomenutog univerziteta, jako je aktivan u takvom vidu međunarodne saradnje, kako u odlaznoj, tako i u dolaznom mobilnosti.

Ovih dana je svoju mobilnost na FSFV ostvario i prof. Zoran Špoljarić, asistent na Kineziološkom fakultetu Univerziteta u Osijeku (KIFOS), na kome predaje grupu predmeta koji obrađuju fizičku aktivnost osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju. Prof. Špoljarić predstavlja važnu osobu u fizičkim aktivnostima osoba sa invaliditetom u delu Hrvatske gde živi. U svojoj biografiji može se pohvaliti da je i predsednik Osiječkog parasportskog saveza, član komisije za školovanje kadrova Hrvatskog paraolimpijskog komiteta, a poseduje osmogodišnje iskustvo u ustanovi za obrazovanje i vaspitanje dece i mladih sa smetnjama u razvoju „Ivan Štark“ u Osijeku.

Prof. Špoljarić ima svoje razloge zašto je za svoju prvu akademsku mobilnost odabrao Niš.

„FSFV je visoko pozicioniran na Šangajskoj listi koja je pokazatelj naučne produkcije. Poznat je i po raznovrsnosti studijskih programa. Isto tako, prepoznat je što se na svim nivoima studija obrađuje problematika fizičkih aktivnosti osoba sa invaliditetom, što je moja sfera akademskog i stručnog interesovanja.“ – rekao je stručnjak iz Osijeka.

Pored nastave na osnovnim i master akademskim studijama koja se sporovodi na FSFV, prof. Špoljarić se upoznao i sa specifičnostima interaktivne nastave. Reč je o aktivnostima studenata u sportskim klubovima osoba sa invaliditetom (Klub košarke u kolicima „Nais“, Stonoteniski klub osoba sa invaliditetom „Nais“) i ustanovama koje školuju i brinu o osobama sa invaliditetom sa smetnjama u razvoju (Specijalna škola sa domom učenika „Bubanj“, Centar „Mara“). Gost iz Osijeka je obišao sve objekte u kojima se odvija fakultetska nastava.

 

Inače, u okviru Erasmus plus projekata mobilnosti, FSFV i KIFOS, tj. univerziteti u Osijeku i Nišu, sarađuju nešto više od dve godine. Saradnja se odvijala postepeno.

„Najpre je pre od dve godine, prof. dr Josip Cvenić sproveo uspešnu mobilnost na FSFV. Onda je prof. dr Marko Aleksandrović pre godinu dana boravio kod nas u Osijeku. Jesenas su dva doktoranda iz Niša, Branislav Majkić i Stefan Mijalković, boravila na KIFOS-u. Sada sam obavio mobilnost u Nišu, a već sledećeg meseca četiri nastavnika sa FSFV dolaze na KIFOS. Očekujemo najesen i dolazak par studenata FSFV-a. Za KIFOS koji postoji tek četiri godine to nisu male reference za međunarodnu saradnju. Ove činjenice pokazuju da jedni drugima imamo šta da ponudimo.“ – rekao je prof. Zoran Špoljarić.

Erasmus plus mobilnost nije samo posao, već i prilika da povezuju ljudi, upoznaju nova mesta, običaji, kuhinja… Uprkos sadržajnom rasporedu, prof. Špoljarić je obišao mnoge znamenitosti Niša, a na više mesta je probao i specijalitete sa roštilja.

 

 

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.