Danilović: Niš je košarkaški grad (VIDEO)

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije održao Tribinu na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

 

U Nišu je u sredu 30. maja na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja gostovao Predrag Danilović, predsedni Košarkaškog saveza Srbije. Bio je gost niškog fakulteta povodom kraja školske godine i u direktnom razgovoru sa studentima, profesorima i brojnim ljubiteljima košarke izneo je svoje stavove i podelio iskustva iz prebogate igračke, ali i funkcionerske karijere. Njegova poseta izazvala je ogromnu pažnju, amfiteatar niškog fakulteta je bio prepun i svi posetioci su bukvalno upijali svaku Danilovićevu izgovorenu reč.

Predsednik KSS je bio izuzetno raspoložen za razgovor i na samom startu je rekao da je otvoren za sva pitanja, pa je moglo da se čuje mnogo interesantnih stvari iz njegove košarkaške karijere, ali i one koja je usledila posle nje. Jedna od tema koja se otvorila bila je i odazivanje, odnosno neodazivanje igrača reprezentaciji, pa je Danilović izneo svoj stav o Nikoli Jokiću, koji je trenutno u žiži interesovanja, jer se sve češće pominje da se neće odazvati selektoru Saši Đorđeviću za predstojeće Evropsko prvenstvo.

“Pošto sam igrao u NBA ligi, znam kako sistem funkcioniše. Jokić je mlad igrač, razumem ga i ne treba ga razapinjati, jer treba da igra narednih deset godina za našu reprezentaciju i bilo bi ružno da ga sad u nekom svom turbo nacionalizmu razapnemo na krst. Ja ću biti na ovoj poziciji predsednika KSS pa ću otići, Sale kao trener takođe… Ali, Jokić mora da bude tu još deset godina, da igra za reprezentaciju. Ako je odlučio da se spremi za Denver, za ogroman deo novca, imam za to razumevanja. Ako se to desi, nikakav problem nije. Suština je da tog dečka ispoštujemo. Bilo je ranije igrača sa raznoraznim izgovorima, da im kola ne valjaju, da su morali da polažu vozački ispit… To su bezobrazni izgovori. Ovo je sasvim razuman razlog i ja ga razumem, naravno, ukoliko do toga dođe” – izjavio je Danilović.

Najveći broj medija u Srbiji je uglavnom preneo ovaj deoa Danilovićeve izjave, iako se na Tribini moglo čuti dosta zanimljivih stvari. Jedna od njih je i mišljenje našeg proslavljenog košarkaša o Nišu kao košarkaškom gradu. Iako se kroz istoriju nije proslavio po klupskim uspesima u muškoj konkurenciji, Danilović za Niš ističe da je košarkaški grad.

“Niš je po meni uvek bio košarkaški grad. Ja sam u Nišu osvojio Kup Jugoslavije 1992. godine, neposredno pre osvajanja evropske titule sa Partizanom. Pobedili smo sarajevsku Bosnu u Nišu. Mi imamo fenomanalna iskustva sa ovim gradom,  koristim i sada priliku da se zahvalim, na mnogo puta organizovanom nacionalnom Kupu. To je za nas velika stvar. Trenutna situacija je da vodeći klub ne postiće dobre rezultate, sve je to pitanje vremena, reorganizacije, ali daleko od toga da Niš nije košarkaški grad” – istakao je, između ostalog, Danilović, a opširnije o tom delu razgovora možete pogledati u videu:

 

 

U razgovoru sa zainteresovanom publikom Danilović je ostao skoro dva sata, a izneo je mnoštvo pikantnih detalja iz karijere, posebno za košarkaške sladokusce koji čeznu za  tim vremenima zlatne jugoslovenske košarke. Jedna od najzanimljivijih anegdota vezana je za sam početak njegove karijere, odnosno prvi koš koji je postigao.

 

“U moje vreme su kadeti igrali protiv prvog ženskog tima Partizana. Nakon podbacivanja lopta dođe do mene u ruke i ja potrčim na svoju polovinu i postignem autokoš. To mi je stvarno bio prvi koš u karijeri. Ali, dobro sam se folirao da me nije bilo sramota” – kroz smeh se prisetio Danilović.

 

Opšti zaključak je da je Tribina bila više nego uspešna, a ljudi koji vode Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja obećavaju da će nastaviti sa praksom dovođenja velikih sportskih asova da govore o svojim iskustvima i odgovaraju na pitanja studenata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.