Dan kada je Radnički „pojeo“ Hamburger (VIDEO)

Ne prođe sedmi april, a da se veterani Fudbalskog kluba Radnički ne okupe na Čairu, a zatim zajedno izađu na teren, isto onako kao 1982. godine kada su savladali slavni Hamurger sa 2:1. Bio je to prvi polufinalni meč Kupa UEFA i bilo je to vreme kada se živelo za fudbal. To znaju svi oni koji su bežali sa posla ili iz škole da bi gledali utakmice čuvenog „Reala sa Nišave“. Kako i ne bi kada je Radnički redom pobeđivao Napoli, Grashopers, Fejenord, Dandi junajted i na kraju Hamburger. Nišlije je u vođstvo doveo Sanid Beganović, a rezultat je izjednačio Fon Hesen. Pobedu je svom timu, nakon prodora, doneo kapiten Milovan Obradović.

-Pobedili smo Hamburger koji je godinu dana kasnije postao prvak Evrope ,napravili svetski uspeh. Želeo bih iskreno da neki naš klub dođe po polufinala ili finala u nekom evopskom takmičenju. Koliko smo bili dobri i koliko su nas se plašili govori podatak da su svi potencijalni protivnici na žrebu želeli da nas izbegnu, govori Milovan Obradović.

Ekipu je u drugom evorpskom pohodu predvodio Dušan Duca Nenković, a Radnički je slavio u sastavu: Milenković, Gavrilović, Obradović, Bojović, Vojinović, Drizić, Stojiljković, Đorđević, Nikolić (Stanković), Aleksić (Radosavljević), Beganović.

-Uvek je emotivno kada se prisetimo tih godina. Okupljamo se svake godine, tradicionalno, ne damo da se zaboravi. U gradu ima dosta mladih ljudi koji znaju sve o vremenima kada je Radnički beležio dobre rezultate, a često i nas tereju da im govorimo kako je to bilo, ističe nekadašnji čuvar mreže Zoran Milenković.

Utakmicu na Čairu pratilo je oko 25 000 ljudi. Ulaznica nije bilo nedeljama unapred, a stadion je bio mali da primi sve one koji su hteli da podrže Radnički, budu deo istorije…

O tome, ali i o celokupnoj istoriji Radničkog možete gledati u filmu produkcije South Media: “Radnicki … prvih 100 godina“.

 


 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.