Da li znate ko je osvojio prvu reprezentativnu medalju za nišku mušku košarku? (VIDEO)

Ben Simons, prvi pik NBA drafta 2016. godine, danas zvezda Filadelfije Seventisiksersa i Di Anđelo Rasel, drugi pik drafta godinu dana ranije, trenutno startni plejmejker Bruklin Netsa branili su boje Montverdea, jednog od najboljih srednjoškolskih košarkaških programa u Americi, a njihov saigrač u srednjoškolskom periodu bio je i Nišlija Vukan Stojanović, danas košarkaš Fer-Pleja.

U tom periodu Vukan je važio za jednog od najperspektivnijih srpskih bekova. Kao igrač mlađih selekcija Nibaka ostvario je zapažene rezutate, stigao do finala državnog prvenstva i poziva u kadetsku reprezentaciju Srbije. A, ta reprezentacija je pod vođstvom Marka Ičelića stigla do bronzane evropske medalje na prvenstvu u Litvaniji i Letoniji 2012. godine. Ono što Vukanovu medalju izdvaja od ostalih saigrača je činjenica da je ta bronza prva koju je neki niški košarkaš ostvario u istoriji muških košarkaških takmičenja. Sve do 2012. godine brojni reprezentativni uspesi nisu imali dodirnih tačaka sa ovim gradom, Vukan je to promenio i nakon toga pokrenuo niz lepih uspeha u košarci koje je krunisao Stefan Jović sa dve seniorske srebrne medalje osvojen  e prvo na Svetskom prvenstvu, a zatim i na Olimpijskim igrama.

Kao i veliki broj igrača, Vukan je na svojoj koži osetio sve poteškoće koje prate igrača prilikom prelaska iz mlađih kategorija u seniorski pogon. On je bio deo ekipe Konstantina koja je nekoliko godina postizala zapažene rezultate i važila za jedan od boljih kolektiva u srpskoj klupskoj košarci, međutim, njegov doprinos nije bio na nivou koji se očekivao od igrača sa takvom reputacijom u mlađim kategorijama.

Fer-plej je relativno nov košarkaški kolektiv koji je Vukanu dao novu šansu i u kome sa trenerom i saigračima ispsiuje neku novu košarkašku istoriju Niša. Fer-plej je od osnivanja lako preskočio dva ranga takmičenja, a sada je odlično započeo takmičenje u istočnoj grupi Prve regionalne ligi i na dobrom je putu da postane drugoligaš.

Vukan Stojanović je primer koliko je tanka linija između uspeha i neuspeha u vrhunskom sportu. Veliko iskustvo je iza njega i propuštene su neke prilike. Ipak, dovoljno je mlad da svojim radom sve nadoknadi, a Fer-plej je očigledno mesto koje mu odgovara za nastavak karijere i dalje unapređivanje. Šta god se desi u budućnosti, Niš će ga zauvek zapamtiti kao igrača koji je doneo prvu mušku reprezentativnu košarkašku medalju u grad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.