Crvenoj zvezdi prvi Memorijal “Bane Milačić” (VIDEO)

Crvena zvezda je pobednik prvog memorijalnog turnira “Bane Milačić” odigranog 12. i 13. septembra u sali OŠ Dušan Radović.

 

Univerzitetski ženski košarkaški klub Student je kao realizator ovog projekta u goste pozvao tri najkvalitetnije ekipe u državi trenutno i turnir je bio više nego ozbiljna provera za sve učesnike. A, kvalitetom je opravdao sva očekivanja.

 

Prvog dana turnir je otvoren utakmicom Studenta i novosadske ekipe 021. Nakon izjednačene prve četvrtine Novosađanke su u nastavku dodale gas i prilino lako došle do ubedljive pobede 73:47. U dugoj utakmici Crvena zvezda je održala pravi čas košarke prošle sezone najkvalitetnoj srpskoj ekipi, Kraljevu. Crveno-bele su pobedile 83:55.

 

U nedelju su odigrani mečevi za konačan plasman, a Student je u borbi za treće mesto ostavio mnogo bolji utisak nego prvog dana, pobedio je favorizovanu ekipu Kraljeva 68:54.

 

Finale je bila prava poslastica za ljubitelje ženske košarke i rešeno je nakon 40 minuta neizvesne borbe. 021 je bolje započeo meč, ali je Crvena zvezda u drugoj četvrtini uhvatila ritam koji je krasio prvog dana turnira. U drugom poluvremenu viđena je izjednačena igra, a u samom finišu Crvena zvezda je materijalizovala evidentno najbolju fizičku pripremljenost i široku rotaciju, pobedila je 75:66.

 

 

Niški Student nakon par sezona odigranih ispod renomea imena kluba pred novu sezonu ima ambiciju da se približi što više vrhu srpske klupske košarke. Opšta ocena nakon turnira je da se ekipa Ivana Simića nalazi na pravom putu. Nakon dva dana i dve jake provere viđene su neke slabosti tima apsolutno prihvatljive za ovaj period priprema, ali je primetno više lepih stvari u igri ekipe.

 

 

Zbog zabrane okupljanja na utakmicama izvazvanih aktuelnim korona virusom publika je bila onemogućena da prati ovaj turnir, ali su se organizatori potrudili da maksimalno ispoštuju lik i delo Baneta Milačića, ispoštovali su bivše košarkašice Studenta i ugostili su i ljude iz Košarkaškog saveza Srbije.

 

 

Organizator projekta “Sećanje na Baneta Milačića” je Košarkaški savez Grada Niša, a realizatori projekta su KK Fer-plej i UŽKK Student. Student je bio nosilac dela programa vezanog za turnir u ženskoj košarci i po rečima svih učesnika opravdali su ulogu dobrog domaćina. Memorijal je odigran u specifičnim uslovima zbog pandemije, ali organizatori kažu da nisu želeli da čekaju da prođe još jedno leto i tako još jednom odlože ideju koja se javila odmah nakon smrti Baneta Milačića 2017. godine. Plan je da turnir postane tradicionalni i da iz godine u godinu bude sve kvalitetniji.

 

 

Ženska klupska košarka je daleko od idealne situacije u našoj zemlji, a posebno loše stanje je u istočnom i južnom regionu države. Košarci su upravo potrebni entuzijasti kakav je bio Bane Milačić kako bi se stvari popravile. Turnir koji nosi njegovo ime je i organizovan sa namerom da traje dugo i da populariše žensku košarku. Bitno je sačuvati takve sportske legende od zaborava, a istovremeno biti od pomoći da se u košarkaškim duelima stvaraju novi asovi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.