Amaterska košarkaška liga Niša prekinula sezonu

Svedoci smo da su zbog pandemije Korona virusa skoro sva sportska takmičenja širom sveta prekinuta i otkazana. Profesionalni sport je stao, ali istu sudbinu deli i amaterski. Realnost je takva da su i čelnici najatraktivnijeg amaterskog sportskog takmičenja u regionu, Amaterske košarkaške lige Niša, doneli očekivanu odluku. Sezona 2019/20 se prekida, a titula prvaka ove godine neće biti dodeljena. Saopštenje Upravnog odbora lige sa ovom, ali i ostalim odlukama prenosimo u celosti:

Dana 26.05.2020. godine održan je sastanak čelnika Amaterske košarkaške lige -AKL. Sastanku su prisustvovali članovi Upravnog odbora lige, Komesar lige kao i Direktor lige, a doneta je sledeća odluka.

O D L U K A o PREKIDU takmičenja za sezonu 2019/20, a usled pandemije virusa COVID19.

Nakon razmatranja svih mogućih opcija za nastavak sezone, odlučeno je da se takmičenja Amaterska košarkaška liga AKL i Amateur Cup ne odigraju do kraja, a EBAC se odlaže za septembar, ukoliko ne dođe do neplaniranih promena i tada. Ovakva odluka doneta je jednoglasno i zbog sledećih razloga:

* zdravlje i bezbednost naših takmičara, navijača, članova sudijske organizacije, kao i svih ostalih je naš prioritet

* smanjeni broj treninga kao i mogućnosti za isti, prouzrokovao bi povećani rizik od povrede igrača

* iz razloga sportskog integriteta, sve moguću modifikacije takmičenja, uključujući i smanjeni broj timova, su odbačene

* uprkos izradi iscrpnog medicinskog protokola za takmičenja, medicinski protokoli koje trenutno sprovode javne medicinske ustanove zahtevaju period samoizolacije za svakog igrača, trenera ili sudiju koji ima pozitivan test na COVID-19, te zbog toga nisu dobijene potrebne garancije da bi se takmičenje završilo u planiranom roku

* naše odluke da ne prepravljamo rokove za odlučivanje o nastavku takmičenja, kako bi regularni deo + doigravanje + F4, a uz to i takmičenje u Kupu, mogli da se završe do kraja juna kako takmičenje ne bi uticalo na promenu rasporeda hale, godišnjih odmora, EBAC takmičenja kao i početka naredne sezone U skladu sa našim stalnim vrednostima sportskog integriteta i korektnosti, Upravni odbor na čelu sa Komesarom i Direktorom lige je odlučio da ne predstavi nijednu ekipu kao šampiona Lige niti Kupa za sezonu 2019/20.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.