Aleksandar Mladenović novi sportski direktor Konstantina (VIDEO)

*Dojučerašnji centar i najbolji igrač Nišlija okončao bogatu igračku karijeru i od danas je zadužen za sportski sektor u klubu

 *Mladenović: Prvi zadatak je da pronađem novog trenera i da formiramo ekipu za sledeću sezonu, a glavni akcenat je afirmacija omladinske škole

 *Milošević: Aca je najbolje moguće rešenje, samo ujedinjenjem svih košarkaških faktora u gradu možemo u vrh srpske košarke  

 

Doskorašnji centar niškog tima (207) rešio je da ovog leta okonča respektabilnu igračku karijeru i započne novu, ovog puta sa znatno širim ovlašćenjima, ali i delikatnijim obavezama.

 

 

Punih 20 godina trajala je Acina igračka karijera. Svojevremeno velika nada Ergonoma, pa kratko vršačkih Hemofarma i Lajonsa, a zatim i Mege, internacionalnu karijeru gradio je u Poljskoj i Rumuniji. Selio se iz jedne u drugu državu. Najpre je igrao u Targu Murešu, pa u Šljonsku iz Vroclava, a potom je opet bio član rumunskih klubova Gaz Metana, Targu Mureša i Piteštija, “između” kojih je još dva puta bio centar poljskog Šljonska. Internacionalnu karijeru završio je u poljskoj Dabrovi, a od 2019. godine bio je najbolji igrač Konstantina i jedan od najboljih u Drugoj ligi Srbije.

 

Igrajući za Targu Mureš, 2011. godine bio je MVP Balkanske lige, a 2015. bio je najbolji igrač Rumunske lige. Svake godine je Aca završavao sezonu u najboljoj petorci lige, ukupno ili inostranoj. Kada bi se sada pravila naj petorka Nišlija, svih vremena, Mladenović bi sigurno zauzeo mesto u njoj, pored Stefana Jovića i Marka Cvetkovića, a ostala mesta bismo već nekako popunili.

 

 

 

Mladenović je, po imenovanju za sportskog direktora Konstantina, odmah započeo posao u formiranju trenerskog i igračkog kadra za narednu sezonu. Sva je prilika da pripreme prvog tima neće krenuti pre 10. avgusta, a do tada Mladenović će morati da radi i “prekovremeno”. Jer, posla je zaista mnogo:

 –Kao što znate, situacija u klubu je, baš kao i u čitavom niškom sportu, prilično teška i komplikovana. Moj prvi zadatak biće da pronađem novog trenera. Trenutno imam nekoliko opcija, ali tek treba da vidimo koja od njih je ostvariva i najbolja u ovom trenutku za nas, s obzirom na budžet kojim raspolažemo. Nakon toga ćemo krenuti u rekonstrukciju i selekciju ekipe, jer je poznato da ovde niko nema višegodišnje ugovore i sa svima mora da se razgovara. Poseban akcenat stavićemo na školu košarke, jer jedino kroz nju možemo da iznedrimo neki sopstveni igrački kadar. Žao mi je što minulih sezona nismo stvorili nijedno novo ime, što niko od juniora i kadeta nije dobio pravu šansu da se afirmiše. Zato ćemo morati više tome da se posvetimo i da svoju omladinsku školu podignemo na najviši mogući nivo–odredio je Mladenović svoje prioritete u radu.

 

 

Novi sportski direktor Konstantina kaže da se izazova nikada nije bojao, ali da je sada pred najvećim otkako je u košarci:

 –Mnogo je zadataka u ovom kratkom vremenskom periodu, a otežavajaća okolnost, pored nevelikog budžeta, jeste i imidž koji imamo, a na kojem ćemo takođe morati da poradimo. Ne ide nam na ruku i to što se u ovom trenutku još sa sigurnošću ne zna koju ćemo ligu igrati naredne sezone, ali ponašaćemo se kao da smo srspskoligaši, a i budžet nam nalaže takvo razmišljanje-kaže Mladenović, spreman da se uhvati u koštac sa svojim novim “rivalima”.

 

 

Predsednik Konstantina Zvonko Milošević kaže da je Mladenović bio logičan i najbolji mogući izbor, onog trena kad je rešio da završi igračku karijeru.

 –Ideja je da na vreme krenemo sa pripremom kluba za sledeću sezonu, a prva kockica u tom novom mozaiku je imenovanje sportskog direktora. Krećemo praktično od nule i želimo da upotrebimo sve ono najbolje što niška košarka ima. Želimo da stvorimo čvrste temelje kluba, ali i da imamo ekipu čija bi osnova igrala više sezona. Mladenović je, uveren sam, najbolje rešenje za sportskog direktora Konstantina. Aca je poznat ne samo po svojoj lepoj i dugogodišnjoj karijeri, već i po tome što je uvek bio vrhunski profesionalac, koji je uvek davao čitavog sebe, koji je bio autoritet i kod saigrača i kod trenera i verujem da će tako biti i na ovom novom zadatku koji je pred njim. Koliko je ozbiljan pokazao je ne samo na parketu, već i time što je završio fakultet, položio pravosudni ispit i započeo advokatsku karijeru. Ipak, Mladenović je, pre svega, sportista i nadam se, tačnije čvrsto verujem da je ova nova uloga za njega pravi i veliki izazov i da ćemo i svi mi ostali u klubu moći i uspeti u tome da ga ispratimo – rekao je Milošević.

 

Ni predsednik Konstantina još nema odgovor na pitanje u kojem će rangu Konstantin igrati naredne sezone, ali smatra da je došlo vreme da se svi relevantni košarkaški faktori u gradu ujedine u ideji da Niš prestane da tavori i zauzme mesto u srpskoj košarci koje svi želimo:

Pitanje koje svi postavljamo ovih dana je da li imamo način i strategiju da, uprkos svemu, pokrenemo onu pozitivnu energiju koja će kao rezultat imati uzlet kakav smo imali pre desetak godina. Smatram da je jedino rešenje u tome da se svi oni, koji su prepoznati u našem gradu kao stručni i priznati radnici u košarci, uključe u rad ovog kluba. Samo na taj način, dugoročnim planovima i sa sposobnim i energičnim ljudima, možemo ukloniti floskulu da Niš nije grad košarke. Mi moramo da damo primer kako je to moguće promeniti i nudimo i tražimo saradnju sa svima koji žele da Konstantin bude redovan učesnik svih elitnih domaćih takmičenja i da na Kupu Radivoja Koraća ne budemo samo domaćini, već i stalni učesnici-podvlači Milošević.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.