Železničar počeo pripreme za novu sezonu!

Velike ambicije, stari ciljivi, pozitivna atmosfera, novi trener, mnogo novih lica… Ukratno opisuju početak priprema vicešampiona Srbije i osvajača Kupa – rukometaša Železničara.

Iskusni stručnjak Veselin Vujović okupio je, u četvrtak, igrače u hali Čair. Nakon sastanka, na kome je proslavljeni trener jasno stavio do znanja igračima šta od njih očekuje, odrađen je i prvi trening.

Atmosfera je pozitivna. Momci su dobri, trudimo se da selektiramo ekipu po nekom evropskom kriterijumu, da ih imamo što se kaže “i na kilogram i na metar” što su osnovni preduslovi da možemo računati na neki jak sastav. Znamo da su pred nama veliki izazovi i velike obaveze, pa se tako i određujemo u nekoj selekciji. Ja uvek postavljam lestvicu dosta visoko i potom pomažem, ali i zahtevam od igrača da je preskoče. Svi oni koji ne preskoče nisu spremni, ne mogu da nastave proces i budu na visokom nivou. Ponašanje i zalaganje svih momaka mora da bude na nivou imena kluba i zemlje iz koje dolaze. Disciplina na terenu, a zatim i odnos igrača prema svemu ključ su da možemo razgovarati kako da napravimo nešto veliko. Da damo primer deci koja će doći da gledaju. Nadam se će zbog ovih momaka deca početi da se bave rukometom, kaže Vujović.

Pred klubom je veliki izazov i takmičenja na čak četiri fronta, a igrači i stručni štab spremni su da istom odgovore

Mojim dolaskom ovde, a i pre toga Železničar je bio favorit za osvajanje titule i Kupa. Nekako se to kao cilj, kao impeartiv postavlja pred nas. Naše ambicije i cijl su da popravimo utisak u SEHA ligi koji su naši klubovi ostvarivali, gde su bli predzadnji i zadnji. Ne želimo da ponavljamo te rezultate. Čeka nas i igranje u Evropi za početak smo izvukli predstavnika Luksemburga. Kada Vam neko spomene Luksemburg kao rukometnu zemlju, oni jesu daleko od evropskih standarda, ali moramo biti oprezni. Moram da napomenem da je ta ekipa pre par godina izbacila Vojvodinu. Pristupićemo ozbiljno, nadam se da ćemo uspeti da postignemo dobar rezultat u Evropi i da ćemo se dobro pripremiti za prvog rivala.

Mnogo novih lica viđeno je na Čairu. Sastav je dosta podmlađen, a to je prema rečima trenera ulaganje u budućnost  rukometa.

Trudićemo se da napravimo što veći roster, da imamo veliki broj kvalitetnih igrača u rotaciji. Ne smemo da umaramo jednu istu grupu igrača i da ispadne da u nijednom od četiri  takmičenje ne ostvarimo dobar rezultat. Trudili smo se da dovedemo igrače koji mogu da ispune kriterijume, videćemo koliko smo uspeli.  Nisam pristalica dovođenja starih igrača, hajde da kažemo isluženih, da budu kao legionari. Više se oslanjam na mlađe igrače koji imaju perspektivu da u period od  4-5 godina daju maksimum. Možemo mi sa ovom mladom ekipom ove godina u Seha ligi biti osmi, ali ćemo sledeće biti peti, pa treći. Sa starijama bi bili sedmi, osmi, pa deveti. Mislim da je to ispravno mišljenje, zaključuje Vujović.

Očekivanja igrača takođe su velika. Najbitnije je dobro predstaviti Železničar u SEHA ligi ističe novajlija Marko Knežević, koji se posle više od šest godina vraća u srpski rukomet.

Veoma smo se drzo dogovorili oko dolaska. Jedan od razloga zbog kojih sam se vratio je pre svega trener ,pa onda igranje SEHA lige, stabilan klub sa dugom istorijom. Nije mi bilo teško da se odlučim. Očekivanja su sigurno visoka, dolaskom jednog velikog stručnjaka kao što je Veselin Vujović. Kao i ostatak ekipe nadam se najboljim rezultatima u ovoj sezoni. Želimo da dobro predstavimo Niš i srpski rukomet u SEHA ligi, priča Knežević.

Plan priprema je poznat, Železničar će deset dana trenirati na Zlatiboru. Nakon toga se vraća u Niš gde će igrati dve utakmice sa Metaloplastikom, a zatim putuju na turnir u Strugu. Kako je rekao trener Vujović u finišu priprema je moguće odigravanje prijateljskog meča sa Vardarom u Skoplju.

 

NEKI NOVI ŽELEZNIČAR

Već prvog dana priprema Železničar bi trebalo da pojačaju pivotmen Jovo Damjanović, dosadašnji član Pari Sen Žermena. Damjanović ima 21. godinu, a sa reprezentacijom Katara je osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2015. godine. Pojačanje stiže i na poziciji golmana gde dolazi iskusni 35-godišnji golman Danijel Dupjačanec, nekadašnji čuvar mreže Metalurga, prošle sezone član poljskog Azotija.

 

Za mesto u timu u narednih mesec dana pokušaće da se izbore leva krila Davor Stankulić, Đorđe Spasić, Aleksandar Pavlović; levi bekovi Nemanja Milovanović, Nemanja Milutinović, Stevan Sretenović, Andrija Mađar; srednji bekovi Luka Potkonjak, Stefan Janković, Marko Knežević, Marko Milosavljević;  desni bekovi Miloš Savić, Veljko Stanojević, Žarko Barjaktarević;  desna krila Aleksa Kljajić, Pavle Banduka; pivotmeni Dejan Babić, Vladimir Jevtić, Jovo Damjanović; golmani: Danilo Mihaljević, Danijel Dupjačanec, Darko Stošić, Miloš Lazić.

 

U odnosu na prošlu sezonu fali devet momaka: Milan Vučković, Dušan Mirić, Aleksandar Stanojević, Žarko Petković, Mladen Krsmančić, Milan Đukić, Boban Živković, te golmanski tandem Dejan Zlatanović i Janko Gemaljević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.