Veselin Vujović: Želja je spreman da bude prvak

U prvom kolu plej-ofa rukometaši Železničara dočekaće ekipu Metaloplastike. Meč će biti odigran u sali OŠ Duško Radović, 3. aprila u 18:30h, a ulaz je slobodan.

Kako je završio prošlogodišnji plej-of niški tim na isti način otvara ovogodišnji – utakmicom sa šabačkim timom. Poraz u gradu na Savi prošle godine koštao je Želju titule, te sada iz niškog tima poručuju da nemau pravo na kiks.

Počinje takmičenje za koje smo se pripremali i o kome govorimo od početka sezone. Dolazi nam Metaloplastika jedna perspektivna ekipa, koja je završila na drugoj poziciji, igrala sjajno i imala impozantan skor. Imaju nekoliko igrača visokog kvaliteta, imali su dva igrača u reprezentaciji Srbije na Svetskom prvenstvu. Imaju Babića, koji je bio kod nas, sjajan pivotmen, Đukića na levom beku isto odličan igrač, Vorkapića najboljeg igrača, strelca lige. Tako da su jedan ozbiljan sastav puno trče igraju moderan rukomet i biće jako nezgodan protivnik. Oni nisu favoriti i zato su opasni. Biće to jedan atraktivan rukomet, puno golova, trčanja. Mi moramo da upotrebimo trčanje, kvalitet i snagu da dobijemo Metalopastiku. Ne bi bilo dobro da nas iznenade i da neugodno startujemo. Mislim da smo kvalitetniji, ali to treba da pokažemo na terenu. U svakom slučaju spremamo se i ne bi imali neka dodatna objašnjenja za neki lošiji rezultat

Mnogo je prepreka prošao niški tim u prethodnom periodu. Železničar je od početka sezone mnogo menjao igrački sastav.  Vujović ističe da je od početka sezone morao da se dovija na različite načine i da ni od čega pravi nešto. On još dodaje da stvari ni danas ne stoje najbolje.

Jedna od ideja kada sam ja došao, sem što je bila da se igrački pojačamo, je bila da pomognem u organizaciji i logistici. Kada takve stvari planirate za to su fundamentalne pare, lova i novac, a kada to imate sve drugo puno lakše funkcioniše. Mi smo trebali da napravimo ozbiljan klub, da dovedemo igrače bez para. Toga nema nigde na svetu. Kuburimo od starta pa do danas. Ni sada situacije nije najbolja. Moram da kažem da Grad i ljudi u gradu čine sve što je u njihovoj moći i što zakonski mogu da urade da bi mi bili na nivou. Možda klub i Grad nisu bili spremni za Vujovića, jer ja sa sobom vučem rezultat, organizaciju, logistiku, pripremu sve ono što bi trebalo da bi se bilo na nivou. Igrački kadar koji sam ja zatekao je bio sastavljen po nečijem drugom kriterijumu. Kada sam ja osvojio medalju sa Slovenijom, kada sam sa Zagrebom igrao sa PSŽ-om, pobeđivao Kil. Moji kriterijumi su daleko drugačiji. Ne kažem da su bolji, nego da su drugačiji. U svim uslovima nekada smo bili primorani da dovedemo ne ono što hoću, želim, nego šta ima da bude jeftino i dobro. Danas toga nema toliko puno pogotovo u sred sezone kada su svi ozbiljni igrači po nekim klubovima, kada je teško dovesti nekog. Mi smo doveli igrače koji nemaju klubove. Da li mislite da je to zbog njihove cene ili kvaliteta što nisu imali klubove… Ne kažem to kao opravdanje, nikada nisam tražio opravdanje. Ako ne budem osvojio titulu to je veliki neuspeh. Nije lako domaćici da napravi dobar ručak ako u frižideru nema ništa i dočekati gosti. E ja sam u većem delu ove sezone bio u takvoj situaciji.

Želja je u prethodnom periodu eliminisan iz Kupa, ali stratega Veselina Vujovića raduju dobre partije u završnici SEHA lige, te poručuje da je njegov tim spreman za titulu prvaka.

Objektivno treba biti optimista, ali kako je tekla cela sezona. Problemi koje smo imali od samog starta pa sve do danas. Situacije koje smo prevazilazili, rešavali… Apsolutno ne delujemo još uvek kao jedan ozbiljan rukometni kolektiv, rganizacijom, logistikom iako se svi ovde koji su zaposleni i okolo trude i daju svoj maksimu. Ja to gledam sa druge jedne tačke. Situacija da sam selektor Slovenije i radio sam u inostranstvu. Smatram da nivo i organizacija u klubu nisu na tom nivou da budemo prvaci.  Sada verovatno nije ni u drugim klubovima. Sastav koji imamo u ovom trenutku, forma koju smo digli, način na koji igramo i interpretiramo rukomet mogu biti dovoljni da postanemo prvaci. Smatram da druge ekipe nisu bolje od nas, iako je Vojvodina favorit iskusniji sastav. Ja sam svoj sastav kompletirao pre 20 ili mesec dana, a kolega Rojević na početku sezone. On je u prednosti u odnosu na mene nekih 7-8 meseci. U rukomet je to velika prednost. Ne znači da će biti odlučujuća. Imam mnogo faktora, faktor sreće, suđenja, povreda koji mogu odlučuju titulu. Ali Želja je spreman da bude prvak.

Pred početak plej-ofa dve ekipe ističu se kao favoriti – Železničar i Vojvodina, ali postoji i jedan iz senke.

Kada gubite, a mi smo gubili ove godine dolazimo do one matematičke progresije da bi morali da počnemo da dobijemo. Drugo ekipe koje gube više uče nego ekipe koje pobeđuju. Kada izgubiš razmišljaš gde si pogrešio, šta bi mogao da promeniš, gde si bio slab. Kada si pobednik znaš to je ta formula i dok ga ti ne iznenadiš on ide po njoj. Imamo dva favorita, ali imamo i jednog iz senke to je Dinamo iz Pančeva. On ima težak raspored,  ide Vojvodini, pa dočekuje Železničar  on može da u prva dva kola da izgubi titulu. Pančevo je sastav koji u jednoj utakmici može da dobije bilo koga, ali čini se da imaju problem u dužini igranja i igranju sreda – subota. Imaju taj nedostatak da imaju igrače koji su kvalitetniji, ali imaju i priličan broj godina da izdrže. Ne mogu da izdrže trčanje. Ako sudijski kriterijum bude na evropskom nivou, da dižu ruke za pasivan napad, puste trčanje…  Prednosti su na strani Želje, Vojvodine i Metaloplastike. Ako igramo onaj teretni rukomet od pre sto godina onda je sve moguće i ja na taj faktor apsolutno ne mogu uticati.

Publika nije u velikom broju ispratila Železničar kada se sagleda celokupna SEHA liga. Iz kluba se nadaju da će podrška sa boljim partijama biti veća.

Menjamo lokaciju ne igramo u Čairu, već u sali OŠ Duško Radović. Iskreno ne očekujem da će puno Nišlija doći. Mislim da samo naše dobre partije i rezultati mogu dovesti publiku u dvoranu. Mislim da smo mi poslednje nekoliko utakmice u SEHA ligi odigrali na visokom nivou i da je to najbolja moguća pozivnica. Da će Nišlije prepoznati da je podrška publike i Grada potrebna da bi se postao šampion. Mi smo u trci za šampionsku titulu i učinićemo sve da postanemo prvaci, ističe Vujović i dodaje.

Ja bih iskreno voleo da nam dođu navijači, gledaoci nam ne trebaju. Onaj ko dođe da gleda i komentariše neka ostane kući. Svi oni koji hoće da ne štede dlanove, grlo i dušu da bodre Želju , da žive sa nama svaki sekund, svaki gol oni su dobrodošli i mi ćemo im od srca uzvratiti sve što oni budu uložili u nas, zaključio je on.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.