Uprkos kiši tradicionalni 12. uspon na Ruj uspešno izveden (VIDEO)

Uprkos očekivanim pljuskovima i bojazni da se uživanje pretvori u mučenje po blatnjavoj i klizavoj stazi, planinari i ljubitelji prirode nisu želeli da propuste ovogodišnji, 12. po redu, tradicionalni međunarodni uspon na Ruj. Naprotiv, okupili su se u dovoljnom broju da, od Rakite koja je startna pozicija, stignu do vrha od 1706 metara, ili makar do nižeg, Rakitskog kamena, koji je na 1456 metara nadmorske visine.

 

 

O manifestaciji “Uspon na Ruj” kao jednoj od najmasovnijih i jedinoj međunarodnoj akciji tog tipa u Srbiji, već neko vreme se dovoljno zna, ali nije na odmet napomenuti da je sama planina, iako lepa, zbog svog specifičnog geografskog položaja, dugo bila izostavljena na turističkim i planinarskim mapama.

 

Ovoga puta susret je, nažalost izostao. Zbog loše vremenske prognoze, bugarski planinari su otkazali uspon sa svoje strane, ali je njihov predstavnik, konzul Republike Bugarske u Nišu, Petar Danov, bio sa srpskim planinarima u podnožju staze. Ni naših penjača, takođe zbog kišovitog vremena, nije bilo koliko prethodnih godina, ali ih je bilo dovoljno da manifestacija uspe.

 

 

Uspon na Ruj ne čini se tako teškim, pa se iz godine u godinu, na ovoj poduhvat usude i stariji rekreativci, kao i deca. Ipak, neki delovi staze nisu laki penjačima bez iskustva i bez kondicije, pa su iskusni vodiči osmislili cilj koji je dostižan i za one sa slabijom formom.

 

 

Planinare su, pred polazak ka vrhu, pozdravili predstavnici Turističke organizacije Babušnice, koja je, uz Planinarski klub “Ruj 1706”, organizator ove lepe manifestacije, kao i predstavnici opštine Babušnica, koja je pokrovitelj uspona.

 

 

Pretpostavlja se da je Ruj nazvan po boji koju njegove padine dobijaju pred zalazak sunca. Taj prizor, ovoga puta, nažalost je izostao. Inače, uspon na Ruj tradicionalno se održava trećeg vikenda u junu, pa se već može planirati naredni. Ko se do sada nije odvažio da osvoji ovaj vrh, za tačno godinu dana imaće novu šansu. Nadamo se, po lepšem vremenu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.