Savez košarkaških sudija amatera

 

 

Sportsko udruženje “Tvrđava” osnovano je 2014. godine u Nišu. Iako iza sebe ima veliki broj uspešno realizovanih projekata, organizovanih turnira i uspešnih akcija, najpoznatije je svakako po sjajnoj organizaciji takmičenja pod imenom “Amaterska košarkaška liga AKL”.

 

Ovo takmičenje koje ima i međunarodni karakter sa velikim uspehom se organizuje od 2015. godine i jedino je takmičenje ovog tipa u jugoistočnom delu Srbije. “Tvrđava” je organizacija je koja pomera granice amaterskog sporta, na prvom mestu košarke, pa su tako nakon igračkog i klubskog dela krenuli putem formiranja sudijske organizacije košarkaša amatera koji bi za svoj primarni cilj imali deljenje pravde na utakmicama amaterskog sporta.

 

U saradnji sa ERASMUS + Sport projektima koje finansira Evropska Unija, “Tvrđava” je sa svojim partnerima: Klubom za osnaživanje mladih “KOM018” iz Niša, Udruženjem za promociju sporta „Crohoops“ iz Hrvatske, ASD Margherita Sports e Vita iz Italije i Barsel’hona Sport Events iz Španije, krenula u realizaciju projekta pod imenom “Alliance of amateur basketball referees”.

 

Glavni cilj projekta je podsticanje međunarodne saradnje u oblasti amaterske košarke.

 

Ostali ciljevi projekta su:

 

– razviti novu metodologiju za obuku košarkaških sudija amatera

– pružiti mladim sportistima, studentima, amaterima i rekreativcima veštine i kompetencije košarkaških sudija na amaterskim takmičenjima u košarci

– formirati Savez košarkaških sudija amatera

 

 

Projekat će obezbediti set veština za sudije u košarci, posebno fokusirajući se na mlade igrače koji će im ponuditi alternativu nakon završetka košarkaške karijere. Amaterski sport je sve popularniji i masovniji i potrebno je pronaći kvalifikovane ljude koji će biti specijalizovani samo za ove vrste sportova, kao što je to slučaj sa ljudima koji su angažovani iz zvaničnih sportskih saveza. S obzirom da su 40% košarkaša u svetu košarkaši amateri i poluamateri projekat će rezultirati i formiranjem Saveza košarkaških sudija amatera.

 

Nakon sastanka u Bariju juna prošle godine na kome je zvanično otpočet rad na priručniku koji će sudijama koristiti kako bi svoje veštine i znanje prilagodili amaterskom sportu, usledio je septembra meseca još jedan radni sastanak u Zagrebu. Rezultat ovih uvodnih sastanaka je nacrt Priručnika čija će praktična primena biti testirana za nekoliko dana u Nišu kada će se delegacije gorepomenutih zemalja sastati i testirati svoj “proizvod”. Šlag na torti biće finalna konferencija i zvanično predstavljanje završne verzije Priručnika, aprila meseca u Barseloni.

 

 

U subotu 11. februara u hotelu “Marica” biće održani seminari na temu suđenja u amaterskom sportu, kao i razlike i sličnosti između suđenja profesionalnim sportstima i sportistima amaterima. Predavanja će početi od 10h, ulaz je slobodan i dobrodošli su svi koji žele da čuju šta predavači imaju da kažu na ove, ali i još nekoliko zanimljivih tema. Predavači su Miloš Radovanović, dugogodišnji igrač Amaterske košarkaške lige AKL, Danijel Rajačić i Marko Janković, obojica su sudije u Amaterskoj košarkaškoj ligi AKL.

 

 

Narednog dana, u nedelju 12. februara, biće odigrane dve revijalne utakmice na kojima će stečena znanja iz Priručnika biti primenjivana u praksi. Ekipe će biti sastavljene od igrača koji se takmiče u Amaterskoj košarkaškoj ligi AKL, a u ulogama sudija će se naći učesnici projekta iz Španije, Italije, Hrvatske i Srbije. Direktan prenos oba susreta zainteresovani će moći da isprate preko našeg portala, a utakmice će se odigrati u prepodnevnim terminima.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.