Sava Ranđelović nastavio niz osvajanja zlatnih medalja

Vaterpolisti Srbije savladali su reprezentaciju Hrvatske sa 12:11 (1:3, 5:2, 1:3, 5:3) u finalu Svetske lige i tako, pored trofeja, osvojili i vizu za Olimpijske igre u Tokiju.

Zlatnom medaljom okitio se i Nišlija Sava Ranđelović. I tako broj odličja zaokružio na 15 (13 zlatnih i dve bronzane).

Ranđelović je za nacionalni tim debitovao 2013. godine i do sada zabeležio preko 100 nastupa. Nastupao je i za mlađe selekcije, a sa juniorskim timom ima osvojenu bronzu u Francuskoj 2012. godine.

Spisak medalja iz seniorske karijere je dug, ali lepo je prisetiti se zlatnog puta Save Ranđelovića.

Sa A selekcijom osvojio je gotovo sve, pa se s pravom naziva čovek medalja. Žetva zlatnih odličja počela je u Dubaiju, juna 2014. godine, kada je osvojena Svetska liga. Usledila su zlata na Evropskom prvenstu (Budimpešta) i Svetskom kupu (Almati).  Svetsko zlato u Kazanju i najsjajnija medalja u Svetskoj ligi (Bergamo) obeležili su 2015. godinu. Godinu dana kasnije Ranđelović se okitio još jednim evropskim zlatom (u Beogradu) i ponovo osvojio Svetsku ligu (Huižou). Ipak 2016. godinu obeležilo je osvajanje dugo očekivanog zlata na Olimpijskim igrama u Riju. Pomalo istrošeni delfini su 2017. godine, posle niza zlatnih odličja, svrgnuti sa svetskog trona. No kontinutet je nastavljen osvajanjem bronzanog odličja. Ipak, Sava se iste godine okitio zlatom na Univerzitetskim igrama i Svetskoj ligi.

Najsjajnija medalja sa Mediteranskih igara u Taragoni, takođe se nalazi u njegovoj kolekciji. Kao i brozna sa Svetskog kupa u Berlinu (2018),  ali i zlata sa Evropskog prvenstva u Barseloni (2018) i Svetske lige u Beogradu (2019).


Sava Radnđelović rođen je 17. jula 1993. godine. Karijeru je sa sedam godina započeo na Čairu, a zatim igrao za ŽAK i Crvenu zvezdu (sa kojom je osvojio prvenstvo 2012/13 i 2013/14  i Kup Srbije). Sa crveno – belima  je osvojio i Evroligu (2012/2013) i Super Kup Evrope (2013).  Internacionalnu karijeru počeo je u Italiji, gde je igrao za Brešu sa kojom je bio vicešampion Italije i osvajač Kupa Evrope za 2015/16. Trenutno srpski reprezentativac igra za mađarski OSC, sa kojim je ove godine postao vicepampion države.

FOTO: Privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.