Saradnja dva velika brenda na jugu Srbije (VIDEO)

Prošlo je vreme kada su se vrhunski rezultati postizali na  čist talenat, jer je u savremenom sportu  neophodan stalni i osmišljeni  rad koji se oslanja na struku i na najnovija naučna saznanja.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu i Fudbalski klub Radnički rešili su da prodube saradnju, jer kada je to prethodni put učinjeno vrlo konkretno, „Real“ sa Nišave stigao je do polufinala Kupa UEFA. Izgleda da je došlo vreme da se najveći sportski brend na jugu Srbije ponovo osloni na struku i nova naučna dostignuća.

Fudbaleri  Radničkog koje su predvodili  treneri Boban Dmitrović i Predrag Pešić,  uverili su  se da ova visokoškolska ustanova,  pa  samim tim i Grad Niš, raspolože svom onom aparaturom bez koje se priprema sportista za vrhunska dostignuća ne može ni zamisliti.

Dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, prof.dr Milovan Bratić sa saradnicima, pokazao je stručnom štabu i fudbalerima Radničkog višenamensku salu za vežbanje, kao i laboratoriju koja bi itekako mogla da pomogne i u trenažnom procesu i u takmičarskom  delu u vidu prevencije povreda, pravljenju individualnih planova za treninge, planu ishrane…Na konkretnom testu videlo se da mesta za jače treninge ima u slučaju mlađanog  Ćirkovića, dok je kod Raula Petrovića savremenim medicinskim metodama, termovizijskom kamerom ustanovljeno da postoji mala upala tetive i da je pošteda u nekoj manjoj meri neophodna.

Saradnja je uspostavljena i konkretni koraci su dogovoreni.  Boban Dmitrović, nekada „A“ reprezentativac, a  sada šef Stručnog štaba Radničkog, nije krio zadovoljstvo zbog ostvarene saradnje,  jer je kao aktivan igrač u Austriji imao prilike da vidi kako i na koji način se na zapadu sport oslanja na nauku.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja je širom otvorio vrata Fudbalskom klubu Radnički, a sve sa ciljem, da i struka kroz teoriju i praksu uz naučna dostignuća  doprinesu temeljnijem radu  i postizanju što boljih rezultata. Ako je Fakultet mogao da se nađe na Šangajskoj listi, među 300 referentnih  svetskih visokoškolskih ustanova u oblasti sporta, onda bi i  Radnički mogao da se izbori za „mesto pod suncem“  u ligi Evrope.

I u Radničkom  i na popularnom DIF-u nadaju se da će vrlo brzo  i lokacijski biti blizu, pa će podrška  fudbalerima, ali i ostalim sportistima,  moći da bude stalna i organizovana  na dnevnom nivou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.