Praznik kajaka proteklog vikend u Nišu (VIDEO)

Kajak kanu klub Gusar iz Niša (KKK Gusar) je tokom proteklog vikenda je bio domaćin takmičenja u kajak slalomu koja se nalaze u kalendaru Kajakaškog saveza Srbije. U subotu je održano 1. kolo Kupa mlađih kategorija, a u nedelju i 2. kolo. Pored toga, u nedelju je o održan Međunarodni kajak kanu slalom za mlađe kategorije 52. Zlatno veslo.

 

Mladi niški kajakaši uspešni u domaćoj konkurenciji

Da KKK Gusar neguje rad u mlađim kategorijama pokazalo se da su bez premca u domaćem šampionatu. U oba takmičarska dana (1. i 2. kolo) mladi „gusari“ su ubedljivo pobedili u ekipnoj konkurenciji, ispred KKK Ibar iz Kraljeva i KKK Studenica iz Ušća. U pojedinačnoj konkurenciji, u disciplini K1 u kategoriji pionira, u oba dana je pobedio Filip Nurein (14) ispred Lazara Aleksandrovića (14), dok u konkurenciji mlađih pionira su po jedno zlato i srebro osvojili Đorđe Mladenović (12) i Sergej Jovanović (12). U oba takmičarska dana, mladi „gusari“ su osvojili zlato u timskoj vožnji 3hK1 za pionire.

 

Dominacija Makedonaca na „Zlatnom veslu“

Vrhunac takmičarskog vikenda je „Zlatno veslo“, tradicionalno takmičenje sa međunarodnim učešćem. Mlađi pioniri iz KKK Gusar, Sergej Jovanović i Đorđe Mladenović, plasirali su se sjalno predstavili u jakoj međunarodnoj konkurenciji, plasirali se u finale i osvojili, srebrnu i bronzanu medalju u disciplini K1. Nagrada „Zlatno veslo“, koja se dodeljuje najboljem takmičaru, dodeljena je kadetu iz KKK Babuna iz Velesa, Kristijanu Smilevu, jednom od najvećih evropskih talenata. Inače, pored ekipa iz Srbije (KKK Gusar, KKK Ibar, KKK Studenica), učestvovale su ekipe iz Severne Makedonije (KKK Ilinden 90 iz Skoplja, KKK Gemidžii 903, KKK Vardar i KKK Babuna – svi iz Velesa) i Crne Gore (JU Centar za sport i rekreciju iz Bijelog Polja).

 

Prvi nastup mladih kajakaša iz Crne Gore

Pored Srbije i Severne Makedonije, Crna Gora je po prvi put imala takmičare na „Zlatnom veslu“, pa se broj zemalja učesnica povećao na tri.

„KKK Gusar klub sa tradicijom. Ta činjenica je od interesa za nas u Bijelom Polju da razvijemo ovaj sport. Zahvaljujem se JU Centar za sport i rekreaciju – Bijelo Polje i direktoru g. Marku Maslovariću na podršci da dva mlada kajakaša iz Bijelog Polja, Uma i Isak Lukač, učestvuju na prvom takmičenju. Zahvaljujem se divnim domaćinima iz Gusara, članovima uprave, trenerima i takmičarima na podršci. Sledeće godine dolazimo u većem broju. Pružili su nam mnogo znanja i inspirisali da razvijamo kajak u našoj sredini.“ – rekao je trener bijelopoljskih kajakaša, g. Mirsad Lukač.

Treba napomenuti da je prošle godine ustanovljena „Nagrada Trifun Stanković“ za najmlađeg takmičara ove godine otišla u ruke Isaka Lukača iz Bijelog Polja, koji će u novembru napuniti devet godina.

 

KKK Gusar je jedan od najstarijih sportskih kolektiva u Nišu, preko 70 godina. Odlukom Grada Niša, KKK Gusar klub od značaja za Grad Niš. KKK Gusar je član Kajakaškog saveza Srbije, pa samim tim indirektno Međunarodne kajakaške federacije i Olimpijskog komiteta Srbije. Istorija KKK Gusar je bogata članstvom, aktivnostima i rezultatima. Takmičari KKK Gusar su osvajali najviša odličja na državnim prvenstvima bivših država, a čine danas u Srbiji u svim kategorijama. Isto tako, takmičari KKK Gusar u državnom dresu su bili učesnici Olimpijskih igara, svetskih i evropskih prvenstava i kupova, kao i mnogih drugim međunarodnih i regionalnih takmičenja. Kontinuirani uspesi i održivost u rezultatima proteklih decenija je zahvaljujući entuzijazmu i volonterskom radu mnogih zaljubljenika u kajakaški sport.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.