Pionir košarke u poseti Spomen muzeju

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović organizovao je u ponedeljak 12. marta prijem za jednog od pionira srpske košarke, profesora Aleksandra Kerkovića. General Simović je ukazao veliku čast profesoru Kerkoviću i predstavio mu je velelepni Spomen muzej smešten u zgradi Komande Kopnene vojske Vojske Srbije u Nišu koji će za javnost biti otvoren krajem meseca marta.

U muzeju je zabeležena čitava istorija srpske vojske na ovim prostorima, više 12.000 fotografija, 1.350 tekstova, 250 zastava, grbova, amblema i oznaka, 290 vojnih karata, ali i naoružanje, kao i 47 uniformi iz poslednja dva veka… Poseban utisak ostavlja Spomen soba, podignuta u znak sećanja na žrtve svih ratova u našoj zemlji, sa akcentom na Niš i okolinu. Spomen sobu čini preko 20 naslova i celina u okviru kojih je pomenuto vise od 16.000 imena stradalih od Srpsko-turskih ratova, do NATO agresije i poginulih u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Deo Spomen muzeja je posvećen i sportu, a profesor Kerković će imati svoje mesto u njemu kao jedan od najbitnijih ljudi za razvoj košarke u Nišu, a njegov doprinos ovom sportu je bitan i na nacionalnom nivou.

Profesor Aleksandar Kerković je rođen 1922. godine, a sa košarkom se prvi put sreo tokom Drugog svetskog rata 1942. godine u radnom logoru Skela kod Obrenovca. Po završetku rata završio je Državni institut za fiskulturu i postao je referent za sportove u Komitetu za fizičku kulturu vlade FNRJ. Njegovo ime se vezuje za pionirske košarkaške poduhvate u Čačku, Šapcu i Nišu. za Niš je posebno bitna i njegova uloga u stvaranju Grupe za fizičko vaspitanje u okviru Više pedagoške škole u Nišu 1955. godine, što je preteča današnjeg Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Prijem kod generala-potpukovnika Simovića još je jedan dokaz povezanosti sporta i Kopnene vojske Vojske Srbije u Nišu. Vojska će i u budućnosti ukazivati pažnju svima koji su ostavili trag u sportu u Nišu i regionu, ali će i nastaviti sa aktivnom ulogom u razvijanju sporta i zdravog života.

 

foto: KVVS Niš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.